RAB godkendelse

22/11/2022
13/12/2022
5 min. læsetid
5 min. læsetid

Som alternativ behandler kan man gøre visse tiltag for at skille sig ud, give sine klienter tryghed og vedligeholde sin faglige viden. En mulighed er, at blive registreret alternativ behandler (RAB). Man kan her på siden læse om hvad RAB godkendelse er, hvordan man som behandler registrerer dig, hvilke krav der stilles samt hvilke fordele man opnår som registreret alternativ behandler. 

Hvad er RAB? (Registreret alternativ behandler)

RAB er en frivillig registreringsordning til alternative behandlere og giver behandleren, som registreret alternativ behandler, eneret til at benytte titlen.  

Tiltaget om RAB-ordningen blev iværksat af sundhedsministeriet og sundhedsstyrelsen, med formålet at styrke brugernes sikkerhed og gøre det lettere at identificere behandlere, der opfylder visse krav, herunder blandt andet krav til grundlæggende uddannelse og god klinisk praksis. RAB-ordningen er udelukkende en registrering af de alternative behandlere.

Hvem kan opnå RAB godkendelse?

Nogle eksempler på behandlingsformer der kan registreres, er:

 • Akupunktur, zoneterapi og kranio-sakral-terapi
 • Psykoterapi, samtaleterapi og healing
 • Massage, fysiurgisk massage og fodpleje
 • NLP- og hypnoterapi eller hypnoseterapi
 • Kinesiologi og klassisk homøopati
 • Biopati, biomedicin og naturopati 

Kilde: studentum.dk

Hvilken rolle spiller Styrelsen for Patientsikkerhed?

 • Styrelsen for patientsikkerhed (STPS) kan godkende en brancheforening til RAB-registrering, såfremt foreningen opfylder gældende betingelser. Du kan læse mere om godkendelse og hvilke krav der stilles til foreningerne på STPS hjemmeside
 • STPS offentliggør på deres hjemmeside listen over godkendte foreninger, så du kan danne dig et overblik over, hvor du kan ansøge om RAB-registrering.
 • STPS har til opgave at gribe ind, hvis en forening ikke længere overholder de gældende regler
 • STPS fører ikke tilsyn med dig som registreret alternativ behandler, medmindre du samtidig er autoriseret sundhedsperson.

Hvordan bliver man registreret alternativ behandler?

Vil du som alternativ behandler kunne benytte dig af RAB-titlen, skal du ansøge om dette via en af de brancheforeninger, som er godkendt til RAB-registrering, af Styrelsen for patientsikkerhed. Du kan finde listen over godkendte brancheforeninger hos styrelsen for patientsikkerhed. 

For at ansøge om registrering (RAB), skal du som behandler leve op til en række krav. Minimumskravene fremgår af RAB-bekendtgørelsen

Ansøgning for at blive RAB godkendt

Ansøgning til RAB godkendelse findes hos de brancheforeninger der er godkendelses-berettiget. Som regel skal du melde dig ind i foreningen, inden du kan søge at blive RAB. 

Hvilken uddannelse skal man have for at få en RAB godkendelse?

Uddannelseskravet er fastsat af Styrelsen for patientsikkerhed og fremgår af bekendtgørelsen.
For at blive registreret alternativ behandler, skal du i alt have gennemført: 

 • 660 lektioners sundhedsmæssig undervisning 

Uddannelsen skal bestå af både teori og praksis 

 • 250 undervisningstimer skal omfatte det primære fagområde. 

Derudover skal uddannelsen indeholde: 

 • undervisning i sundhedslovgivningen 
 • undervisning i klinikvejledning og klientbehandling
 • undervisning i psykologi
 • undervisning i andre alternative fagområder.

Dette er blot de lovmæssige krav til uddannelsen, den enkelte brancheforening kan dog opstille yderligere krav. 

Det er en god idé at undersøge hvilke krav der stilles hos den enkelte forening, inden du melder dig ind med henblik på registrering

Skal registrerede alternative behandlere have efteruddannelse?

Ifølge bekendtgørelsen § 5, skal registrerede alternative behandlere løbende vedligeholde og opdatere deres faglige viden. Det er op til hver enkelt brancheforening, at tage stilling til kravet.
Som eksempel, stiller Dansk behandlerforbund krav om efteruddannelse/vedligehold inden for 5 år. Det vil sige, at du inden for 5 år, efter du er uddannet, skal du tage et kursus i noget der er relevant for din uddannelse. 

Registreret alternativ behandler/hvornår er man registreret alternativ behandler?

Når du melder dig ind i den brancheforening du har valgt, skal du ansøge om RAB registrering. Herefter vil du blive bedt om at dokumentere din uddannelse, hvorefter du vil modtage din registrering.

Hvilke fordele er der ved at få en RAB Godkendelse?

Som registreret alternativ behandler får du visse fordele, herunder:

 • Tilskud: Dine klienter har mulighed for at få tilskud til visse behandlinger gennem sygeforsikring Danmark og andre private sygeforsikringer
 • Tryghed og kvalitet: Dine nuværende og potentielle klienter kan føle sig trygge ved at du lever op til lovgivningens krav om uddannelse, etik og god klinisk praksis
 • Høj kvalitet: Du vedligeholder en høj kvalitet ved at efteruddanne dig løbende og holde din faglige viden ajour
 • Mulighed for at skille dig ud og opnå mere synlighed, idet du og dit virke vil blive offentliggjort hos den forening du lader dig registrere hos.

Er der alternative behandlere der ikke kan blive RAB godkendt?

Alle alternative behandlere der opfylder de gældende krav, kan blive RAB godkendt. 

Er RAB titlen beskyttet?

Titlen ‘Registreret alternativ behandler’ er en beskyttet titel, hvilket betyder, at den er forbeholdt dig som er registreret. 

Det betyder også at det er ulovligt og i strid med markedsføringsloven, at benytte sig at titlen, såfremt man ikke er registreret. Uberettiget anvendelse af titlen kan straffes med bøde.

Skal man være RAB godkendt for at være alternativ behandler?

RAB er en frivillig registreringsordning. Såfremt du ikke opfylder registreringskravene eller blot ikke ønsker at være omfattet af ordningen, kan du fortsat udøve alternativ behandling.

Er man momsfritaget med RAB?

Du har som registreret alternativ behandler mulighed for at søge om momsfritagelse på en række behandlingsformer, via foreningen som du er registreret hos.
Det er dog også muligt at blive momsfritaget uden RAB, selvom mange foreninger skriver momsfritagelse som en fordel ved RAB.
Hvis du IKKE er registreret alternativ behandler, skal du blot søge om momsfritagelse via skat.

Visse behandlingskrav skal opfyldes, for at behandlingerne kan momsfritages. Du kan læse om kravene på www.skat.dk.

Troværdig kilde
Retsinformation.dk Retsinformation er statens juridiske online informationssystem. Retsinformation.dk sikrer, at der findes ét sted, hvor borgere, virksomheder, offentlige myndigheder mv. kan få adgang til gældende lovgivning i Danmark.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Styrelsen for Patientsikkerhed Styrelsen for Patientsikkerhed (en del af Sundhedsministeriet). De fører det overordnede tilsyn på sundhedsområdet, yder sundhedsfaglig rådgivning og arbejder med læring på tværs af sundhedsvæsenet.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Retsinformation.dk Retsinformation er statens juridiske online informationssystem. Retsinformation.dk sikrer, at der findes ét sted, hvor borgere, virksomheder, offentlige myndigheder mv. kan få adgang til gældende lovgivning i Danmark.
Gå til kilde
Troværdig kilde
skat.dk skat.dk er Skatteforvaltningens digitale indgang til selvbetjening og vejledning om skatter og afgifter. Her finder du som borger eller virksomhed vejledning og adgang til selvbetjeningsløsninger på skatte- og afgiftsområdet.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  Uddrag af Alternative behandlere

  Fra hele landet, klar til at lytte til dig

  forrige ikonNæste ikon