Alternativ behandling af fnat

01/12/2022
21/12/2022
5 min. læsetid
5 min. læsetid

Der har de seneste år været en stigende interesse i alternativ behandling af fnat, det skyldes både en stigning i antallet af fnat tilfælde og at der er for få behandlingsmuligheder, som desuden ikke har en tilstrækkeligt god effektivitet. Du kan her læse om alternative måder at komme fnat til livs på.

Hvad er fnat?

Fnat (Scabies) er en hudlidelse som skyldes fnatmiden, Sarcoptes scabiei. Miden lever på værtens øverste hudlag, hvor den graver gange i huden, parrer sig og lægger æg. Symptomerne på fnat skyldes immunforsvarets reaktion på midens æg og ekskrementer. 

Der er typisk 10-15 mider at finde på den smittede person, de er oftest for små til at ses med det blotte øje, men fnatgangene kan ses som små grå-hvide, slyngede streger i huden. Disse kan blive op til 10 mm. lange. Diagnosen stilles af lægen ved fund af levende mider eller midegange.

Hvad er symptomerne på fnat?

Symptomerne på fnat opstår typisk 2-6 uger efter smittetidspunktet og ses som røde prikker på huden, som ofte udvikler sig til små blærer, og en meget intens kløe. 

Det er ikke usædvanligt, at kløen især intensiveres og bliver uudholdelig om aftenen/natten. 

At kløen forværres om natten skyldes at fnatmiden trives bedst i varme og bliver dermed mere aktiv, når du ligger lunt i din seng, under dynen.

De hyppigst angrebne områder på huden er håndled, på- og mellem fingre, i armhulen, knæhaser, omkring kønsdele og omkring navlen. Hos spædbørn ses fnat ofte på fodsåler, ansigtet og i hovedbunden.

Hvordan smitter fnat?

Fnat smitter oftest fra person til person, primært ved længerevarende og tæt kropskontakt. Da miden kan overleve uden for kroppen i op til 4 døgn, kan den dog i sjældne tilfælde også smitte via tøj, sengetøj, håndklæder, møbeloverflader m.v.

Hvilken behandling er mest effektiv mod fnat?

Hvad der er den mest effektive behandling af fnat, er svært at sige. Den mest udbredte behandling i Danmark, er, og har i en lang årrække været, Permethrin/Nix-creme- og shampoo. Desværre er behandlingen i mange tilfælde ikke effektiv nok. Der er noget der tyder på at der er opstået en vis resistens over for midlet, hvilket er en tendens, når der kun findes én behandlingsmulighed for en sygdom. 

På grund af et stærkt stigende antal fnat-tilfælde de sidste år, har danske læger fået tilladelse af lægemiddelstyrelsen, til at udskrive Stromectol tabletbehandlingen – denne bruges oftest, hvis og når, Nix-cremen ikke har den ønskede effekt. Stromectol behandlingen er dog imidlertid en noget dyrere løsning – hvorfor der blandt andet også er stor efterspørgsel på alternativ behandling af fnat.

Alternativ behandling mod fnat

Der kan være flere grunde til at man søger en alternativ behandling mod Fnat. 

I visse tilfælde som en nødløsning, når Nix creme/shampoo ikke har været effektiv. 

Prisen kan også være en faktor, idet Nix cremen og den receptpligtige tabletbehandlingen er dyr.

Derudover kan nogen have et ønske om at undgå kemi og derfor søger mere naturlig og alternativ fnat behandling.

Herunder kan du se eksempler på alternativ behandling af fnat.

Alternativ behandling af fnat med Tea Tree Oil

Tea Tree Oil er en ren olie der er udvundet af Melaleuca Alternifolia busken, som vokser i sydøstlige Australien, hvor den i over 1000 år er anvendt til adskillige hudlidelser. 

Tea Tree olien er antibakteriel og kendt for sin lindrende, kløestillende og rensende effekt. 

Nyere studier har vist, at Tea Tree Oil kan bruges som en hurtig og effektiv behandling mod fnat, og er med sin antibakterielle og kløe lindrende egenskaber, god til at lindre de meget generende symptomer ved fnat.

Alternativ behandling af fnat med sulfur/svovl

En anden effektiv, alternativ behandling mod fnat, er svovl vaseline. Svovl vaseline er brugt i over 2000 år mod fnat, da svovl, gennem reduktion, omdannes til svovlbrinte (H2S), som har en dræbende effekt på bl.a. bakterier, svampe, parasitter og fnatmider – den dræber både fnatmiden og dens æg. Grundet dens antibakterielle funktion, er den også blevet brugt til akne problematikker.

Svovl vaseline skal, i modsætning til Nix cremen, smøres i 3 dage og må ikke vaskes af før behandlingen er overstået, man skal altså vente med at gå i bad i 72 timer. 

Fordelene ved svovl vaselinen er, at den er en noget billigere løsning, at den til forskel for andre cremer er mild og sikker for børn og gravide. Ulempen ved denne vaseline behandlingen er, at svovl vaselinen har en uheldig lugt, den kan efterlade pletter på tøjet, og så dens lidt længere behandlingstid.

Kan man gøre noget for at forebygge fnat?

Fnat skyldes ikke dårlig personlig hygiejne – alle kan blive smittet, men kan dog forebygges ved god hygiejne på steder hvor der er mange mennesker tæt samlet, som f.eks. institutioner, skoler, plejehjem m.m. 

Man skal undgå tæt kontakt med en person som er smittet med fnat, indtil personen sættes i behandling.

Kan man komme af med fnat uden behandling?

Fnat er en ufarlig hudlidelse, som dog er behandlingskrævende – man kan ikke komme af med fnat uden behandling. 

Det er vigtigt at starte behandlingen hurtigst muligt, da fnat er yderst smitsom og generende.

Kan sprit bruges til at behandle fnat?

Det er en udbredt misforståelse, at fnatmiden kan dræbes med sprit. Fnat kan ikke behandles med sprit, men sprit kan anvendes til rengøring i hjemmet ved smitte udbrud. Rengøring er en essentiel del af bekæmpelsen af fnat. Selvom sprit ikke dræber fnat, kan den fjerne miden fra overflader.

Artikelbilledets Creative Commons licens

Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  Uddrag af Alternative behandlere

  Fra hele landet, klar til at lytte til dig

  forrige ikonNæste ikon