Alternativ behandling af Refluks, spiserørsbrok eller mavesyre (GERD)

02/12/2022
21/12/2022
6 min. læsetid
6 min. læsetid

Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), i daglig tale kaldet Refluks eller spiserørsbrok, er en af de mest almindelige lidelser i mave-tarm kanalen, ledsaget af generende symptomer. Ønsker man at undgå standard medikamenter og i stedet komme symptomerne til livs på en mere naturlig og alternativ måde, findes der en række, både evidensbaserede og ikke evidensbaserede, typer for alternativ behandling af Refluks. Det er altid en god idé, at finde årsagen til sygdommen, og ikke nøjes med blot at behandle symptomerne. Du kan her læse om nogle af de forskellige typer for alternativ behandling der findes.

Hvad er refluks? (Gastroøsofageal reflukssygdom)

Refluks er en tilstand med tilbageløb af mavesyre, mavesyren bevæger sig altså baglæns, fra mave til spiserør, hvor der opstår gener i form af sure opstød, halsbrand, brystsmerter og i nogle tilfælde hoste. Oftest skyldes Refluks, en slap nedre lukkemuskel, som normalt lukker til, for at der netop ikke skal løbe mave indhold og syre tilbage. 

De fleste mennesker oplever ind imellem symptomer på Refluks, visse fødevare og andre faktorer, herunder blandt andet stress, rygning og graviditet, kan give anledning til symptomerne, men for at betegne Refluks som sygdom, skal symptomerne være så udtalte og hyppige, at det går ud over livskvaliteten og behandling bliver nødvendig. Ubehandlet og vedvarende Refluks kan føre til forandringer i spiserørets slimhinde og andre komplikationer.

Medicinsk behandling af refluks

Der findes forskellige typer medicin til behandling af Refluks, med primært tre forskellige funktioner. Den mest anvendte type medicin har en syreneutraliserende effekt . Denne fås i håndkøb og kan anvendes ved milde symptomer. 

Derudover er der medicin der går ind og skaber en barriere af skum oven på maveindholdet, der dannes et beskyttelseslag, som forhindrer mavesyren i at nå til spiserøret. Den tredje type, er medicin der mindsker dannelsen af syre. Denne type medicin fås på recept fra lægen. 

Alternativ behandling af refluks

Reluks kan være en virkelig frustrerende lidelse, og for mange giver der mening at finde alternative behandlingsmetoder af refluks. Her var vi samlet nogle af dem, som pålidelige undersøgelse og forskning viser, er mest effektive.

Behandling af Refluks med akupunktur

Akupunktur kan være en aldeles effektiv alternativ behandling af Refluks, de fleste akupunktører udbyder behandling af netop Refluks.
Akupunktur behandling er kendt for at have flere gode effekter på fordøjelses systemet og tarm-hjerne-kommunikation – hvilket lindrer symptomerne på Refluks. 

Forskning indikerer at de underliggende effekter ved akupunktur involverer: 

 • regulering af nervesystemet
 • regulering af mave-tarm systemets bevægelighed (hvordan maden bevæger sig gennem fordøjelses systemet)
 • regulering af visceral overfølsomhed, (opleves som smerter i de nedre mave organer)
 • antiinflammatoriske mekanismer
 • reparation af tarmens mikrobiota

Et klinisk studie der inkluderede 60 personer med refluks, viste, at akupunktur effektivt hæmmede syre- og galde refluks, sammenlignet med Omeprazol, som er standard syreneutraliserende medicin.

Behandling af refluks med hypnoterapi

Hypnoterapi er en evidensbaseret intervention til behandling af funktionelle tarmsygdomme. 

Behandling med hynoterapi har en dokumenteret effekt på refluks symptomer, det er altså en mulig alternativ behandling af refluks, uden brug af medikamenter.

Behandlingen er en dybdegående terapiform, som kan være både effektiv og hurtig, da man med hypnose, guidet af en hypnoterapeut, når dybt hurtigere. 

Under behandlingen er man i trance, hvor underbevidstheden er åben for forandringer og forslag der kan lede til positive ændringer i helbred og velvære. 

Behandling af refluks med osteopati

Osteopati (OMT) er en holistisk behandling, osteopaten kigger på hele kroppen og forsøger at finde årsagen til smerten, som kan udspringe fra et helt andet sted på kroppen. Osteopaten behandler kroppen med manuelle teknikker, blandt andet ved mobilisering af kroppens led. Behandlingsmetoden har i kliniske studier vist sig at være effektiv som alternativ behandling af refluks.

Behandlingen reducerer signifikant refluks symptomerne og brugen af standard refluks medicin. I en klinisk undersøgelse hvor patienterne fik OMT behandling 3 gange med to dages mellemrum, havde  46,7 procent af patienterne havde ingen refluks symptomer et år efter behandlingen. 

Behandling af refluks med melatonin

Melatonin, som mange forbinder med behandling af søvnbesvær, har andre gavnlige effekter, herunder blandt andet som en mulig alternativ behandling af refluks. 

Melatonin er et hormon som hjernen (pinealkirtlen) producerer som en reaktion på mørke. Hormonet hjælper rigtigt nok med at regulere vores søvn-vågen cyklus, den er derudover også et antioxidant, som er lige så vigtigt som nogle vitaminer. 

Forskere har undersøgt melatonins rolle i refluks og man har fundet ud af, at melatonin tilskud kan lindre symptomerne. Ligeledes har forskere har fundet ud af, at celler i mave-tarmkanalen også udskiller melatonin. Disse celler er ansvarlige for at opretholde melatonin niveauet i løbet af dagen.  

En undersøgelse fra 2013, offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences, viste, at det gennemsnitlige melatonin niveau var lavere hos patienter med refluks og tilbagevendende mavesår sammenlignet med raske personer. Forskerne foreslog, at melatonin tilskud kan være gavnligt, hvis det bruges til terapeutiske formål.

Behandling af refluks med urter

Ønsker man at undgå standard medicin og forsøge sig med mere naturlige remedier, til at lindre symptomerne på refluks, findes der adskillige urter, som siges at være effektive til formålet. 

Et par eksempler er: 

 • Kamille
 • Ingefær rod
 • Skumfidus rod
 • Elmebark

På nuværende tidspunkt er der dog for lidt klinisk forskning til at understøtte effektiviteten af ​​disse urter til behandling af refluks. Nuværende undersøgelser af naturlægemidler er ikke velkontrollerede.

Det er altid en god idé at konsultere lægen, da selv naturlige urter kan forårsage utilsigtede bivirkninger. 

Behandling af refluks med bagepulver

Et gammelt og effektivt husråd mod reflukssymptomer, er bagepulver. Egentlig er det natriumbicarbonat, som findes i bagepulveret, der hurtigt neutraliserer mavesyren og giver dermed midlertidig lindring af symptomerne. Natriumbicarbonat produceres også naturligt af bugspytkirtlen med det formål at beskytte tarmen. 

Man skal dog være forsigtig med brugen af bagepulver og ikke overdosere. En pludselig reducering af mavesyre, kan resultere i at der pludseligt dannes endnu mere mavesyre, hvilket vil forværre symptomerne. 

Bagepulver bør kun bruges som kortvarig lindring af symptomerne, det er ligeledes en god idé at konsultere lægen, hvis symptomerne er vedvarende eller hvis det er tiltænkt børn.

Dosering til voksne: ½ tsk bagepulver opløst i 125 ml. vand.
Kan gentages efter 2 timer.

Der kan være bivirkninger ved bagepulver, disse omfatter mavekramper, gas og oppustethed samt øget tørst. Kontakt din læge, hvis nogen af symptomerne varer ved eller er af alvorlig karakter.

Troværdig kilde
SpringerLink SpringerLink er verdens mest omfattende online samling af videnskabelige, teknologiske og medicinske tidsskrifter, bøger og opslagsværker.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  Uddrag af Alternative behandlere

  Fra hele landet, klar til at lytte til dig

  forrige ikonNæste ikon