Alternativ behandling af helvedesild

30/11/2022
14/12/2022
8 min. læsetid
8 min. læsetid

Alle der har eller har haft helvedesild vil vide at det kan være en utrolig smertefuld og ubehagelig lidelse. Derfor er der mange der gerne vil vide hvilke muligheder de har for behandling og smertelindring. Derfor giver vi dig her et overblik over både den traditionelle medicinske behandling, men også særligt alternativ behandling af helvedesild.

Ved de alternative behandlingstyper henviser vi til videnskabelige undersøgelser og forsøg fra troværdige kilder.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild (herpes zoster) er en viral infektion, der giver et smertefuldt udslæt. Det skyldes varicella-zoster virus (VZV), som er den samme virus der giver skoldkopper.

Har man tidligere haft skoldkopper, bliver denne virus i kroppen resten af dit liv, og kan senere blive reaktiveret som helvedesild.

Hvad er symptomerne på helvedesild?

Det hudområde der er berørt af helvedesilden, er normalt begrænset til den ene side af kroppen – enten venstre eller højre halvdel – og ses oftest på brystet, maven, lænden eller ansigtet. 

Udbruddet vil som regel starte med nogle dage med:

 • Hovedpine
 • Sygdomsfornemmelse

Herefter vil symptomerne i det berørte område typisk være:

 • Smerter
 • Kløe
 • Svie
 • Prikken

Ca. 3-6 dage efter, at du har følt smerter i et område, kan du se et udslæt med små blærer. Med tiden kan disse blærer fyldes med væske og derefter danne en skorpe. Når skorperne falder af, kan du måske bemærke lysere eller mørkere pletter på huden. Disse pletter vil naturligt forsvinde af sig selv igen.

Hvor længe varer helvedesild?

I de fleste tilfælde vil helvedesild forsvinde af sig selv i løbet af få uger. I nogle tilfælde kan ubehaget dog fortsætte, efter at udslættet er helet, og kan vare ved i måneder eller endda op til et år. Dette kaldes postherpetisk neuralgi, hvilket betyder, at man oplever smertefornemmelser som følge af nerveskader forårsaget af helvedesild.

Smertens intensitet er unik for hver enkelt person og kan variere meget i intensitet. Generelt har ældre mennesker en tendens til at opleve mere smerte end yngre mennesker. Smerterne er normalt størst i den første uge og forsvinder derefter gradvist, men det kan variere.

Årsager til man får helvedesild

Som sagt forårsages helvedesild af varicella-zoster virus (VZV), der er den samme virus der giver skoldkopper. Man kan kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper. 

Efter man er kommet sig efter at have været ramt af skoldkopper, vil virussen være til stede i nervesystemet og forblive inaktivt i årevis. Det kan så efterfølgende udvikle sig i form af helvedesild hvis virus genaktiveres, i form af genopblussen i et enkelt nerveområde.

Når vi bliver ældre, eller hvis vores immunsystem er svækket, er det mere sandsynligt, at vi kan udvikle helvedesild. Desuden kan øget stress også øge sandsynligheden for at få helvedesild.

Hvornår bør man søge læge?

Hvis du opdager helvedesild i ansigtet, er det vigtigt at kontakte din læge med det samme. Særligt hvis det er ved øjnene, da det kan rammer øjets hornhinde og føre til nedsat syn, og i sjældne tilfælde til midlertidig lammelse af musklerne. Det er vigtigt at handle hurtigt for at mindske risikoen for virusinfektion i øjnene.

Ellers er det helt generelt hvis du er i tvivl om du har helvedesild, hvis du har store smerter og bare er i tvivl, så vil det være en god idé at tage en snak med din læge.

Smitter helvedesild?

Helvedesild kan i sig selv ikke smitte andre med helvedesild, men man kan dog smitte andre med skoldkoppevirus. Derfor betyder det altså at du vil kunne smitte personer der ikke tidligere har haft skoldkopper med varicella zoster virus (VZV).

Kan helvedesild kureres?

Som sagt forsvinder symptomerne ved helvedesild ofte efter et par uger, men det kan som sådan ikke kureres, da virus stadig vil være til stede i kroppen.

Kan man blive vaccineret mod helvedesild?

Hvis du er over 50 år, eller over 18 år og har en øget risiko for at få helvedesild, kan du blive vaccineret. Shingrix® er en vaccine, der er blevet godkendt til at beskytte mod virussen. Den kommer i to injektioner, der gives med to måneders mellemrum – og den lader til at være ret effektiv. Man er endnu ikke sikker på, hvor længe effekten af vaccinen vil vare ved, men det forventes, at det vil være mindst fem år. Det er stadig uklart, om der er behov for en booster med vaccinen efterfølgende.

Tidligere var også vaccinen Zostavax en mulighed, men den er udgået pr. 25/09/2022.

Traditionel behandling af helvedesild

Selvom der ikke er nogen kur mod helvedesild, findes der forskellige traditionelle behandlingsmetoder mod helvedesild, der kan symptombehandle, forkorte varigheden og mindske spredningen af sygdommen. Desværre hjælper det dog ikke på risikoen for postherpetisk neuralgi (den kroniske smerte der kan opstå efter helvedesild).

Anti-viral behandling

Anti-viral behandling vil typisk bruges ved friske blærer, og hvis:

 • Ved større udbrud af helvedsild
 • Til personer der er over 50 år
 • Hvis man har et svækket immunforsvar
 • Hvis det rammer øjet 

Smertestillende medicin

I mindre alvorlige tilfælde kan du prøve at tage smertestillende medicin som paracetamol (f.eks. Panodil, Pamol og Pinex) for at hjælpe med at håndtere ubehaget. For at undgå infektion skal du sørge for at holde området rent og tørt og dække det med en ren, ikke-klæbende forbinding.

Hvis smerterne er kraftige, kan du have brug for medicin som morfin til kortvarig behandling. At tage smertestillende medicin efter en regelmæssig tidsplan er normalt den mest effektive måde at håndtere smerterne på. Prøv også at bruge lidokain-salve lokalt på det berørte område for at lindre smerten. Drejer det sig om kroniske smerter, kan medicin, der normalt anvendes mod epilepsi, være gavnlig for smertelindring.

Alternativ behandling af helvedesild

Søger du alternativ behandling af helvedesild, har du heldigvis flere forskellige gode muligheder. Dem kigger vi nærmere på herunder. Husk dog altid at søge læge ved alvorlige tilfælde af helvedesild, og brug den alternative behandling som et supplement, eller hvis den traditionelle behandling er uden effekt hos dig.

Akupunktur mod helvedesild

Forskellige videnskabelige undersøgelser er blevet udført for at se, om akupunktur kan behandle smerter ved helvedesild.

I 2011, i et randomiseret kontrolleret studie (også kaldet lodtrækningsforsøg), blev der udgivet en undersøgelse hvor 102 personer med helvedesild indgik. 52 personer fik akupunktur mod deres helvedesild, mens 50 fik en standard medicinsk behandling. Undersøgelsen viste at personer med intens og meget intens smerte, oplevede stor og lignende grad af smertelindring både i gruppen der fik traditionel behandling såvel som gruppen der fik akupunktur. Dette studie kan ses som det første skridt på vejen til evidens for at akupunktur virker mod helvedesild.  

Wet cupping mod helvedesild

Wet cupping, der en variant af den “normale” cupping-behandlingstype, bruges i Kina til behandling af helvedesild. En undersøgelse fra 2010 fra Beijing University of Chinese Medicine, viste således at wet cupping viste sig at være overlegen i forhold til medicinsk behandling. Denne undersøgelse var baseret på 8 randomiseret kontrollerede studier, og i alt 651 patienter. Før man kan tale om at der er evidens for wet cupping mod helvedesild, er der dog brug for flere kliniske studier.

Capsaicin mod helvedesild

Har man postherpetisk neuralgi, som resultat af helvedesild, er der moderat evidens for at capsaicin creme kan virke smertelindrende

En undersøgelse af flere forskellige kliniske studier viste at de fleste kliniske studier viser at capsaicin har en moderat høj effekt i smertelindring og smertekontrol.

Det er dog ikke noget der anbefales som første behandlingstype, men kan være et godt supplement til anden behandling.

Derudover kan der være bivirkninger ved brug af en capsaicin creme. De kan være:

Almindelige bivirkninger (hvor cremen er påført):

 • Brændende fornemmelse
 • Kløen
 • Tørhed
 • Smerte
 • Rød/irriteret hud
 • Hævelser
 • Ømhed

Sjældne bivirkninger:

 • Kropssmerter
 • Kulderystelser
 • Hoste
 • Vejrtrækningsproblemer
 • Tilstoppet øre
 • Feber
 • Hovedpine
 • Mistet stemme
 • Nys
 • Øm i halsen
 • Tilstoppet eller løbende næse 
 • Trykken i brystet
 • Usædvanlig træthed eller svaghed

Husk altid at konsultere en læge eller anden sundesfaglig autoritet, om hvad der er sikkert for dig og i forhold til din sundhedstilstand.

Bad med kolloid havre

Kolloid havrebad kan bruges til at lindre kløen som følge af helvedesild. Kolloid havre er en form for havre, der fremstilles ved at finmaling af hele havrekerner. Når de tilsættes til et bad, skaber disse havregryn en mælkeagtig spredning, der forhindrer dem i at sætte sig på bunden, hvilket giver dit bad en utrolig silkeagtig konsistens. Ikke kun det, men kolloid havre er også fugtgivende og lindrende for huden, som er særlig sensitiv på de områder helvedesilden er aktiv.

Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Mayo Clinic Mayo Clinic er et amerikansk nonprofit akademisk medicinsk center med fokus på integreret sundhedspleje, uddannelse og forskning.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Medicin.dk Medicin.dk er en anerkendt platform for struktureret, opdateret og videnskabelig information om medicin.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Institute on Aging (NIA) National Institute on Aging (NIA) er et amerikansk institut, der arbejder videnskabeligt med emner der har at gøre med aldring og forlængelse af sunde og aktive år. NIA hører under den amerikanske sundhedsstyrelse.s
Gå til kilde
Troværdig kilde
Netdoktor Netdoktor er en omfattende online ressource, der tilbyder pålidelige, læge-godkendte data om sundhed, sygdomme og behandlinger.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Netdoktor Netdoktor er en omfattende online ressource, der tilbyder pålidelige, læge-godkendte data om sundhed, sygdomme og behandlinger.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Netdoktor Netdoktor er en omfattende online ressource, der tilbyder pålidelige, læge-godkendte data om sundhed, sygdomme og behandlinger.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
BCM (biomedcentral.com) BioMed Central (BMC) er en UK-baseret, videnskabelig open access-udgiver, der producerer over 300 peer-reviewede videnskabelige tidsskrifter.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Mayo Clinic Mayo Clinic er et amerikansk nonprofit akademisk medicinsk center med fokus på integreret sundhedspleje, uddannelse og forskning.
Gå til kilde
Troværdig kilde
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er det nationale folkesundhedsagentur i USA.
Gå til kilde
Troværdig kilde
American Family Physician (AFP) American Family Physician (AFP) er det redaktionelt uafhængige, peer-reviewede og evidensbaserede medicinske tidsskrift udgivet af "American Academy of Family Physicians".
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  Uddrag af Alternative behandlere

  Fra hele landet, klar til at lytte til dig

  forrige ikonNæste ikon