Alternativ behandling af bihulebetændelse

30/11/2022
14/12/2022
9 min. læsetid
9 min. læsetid

Hvad enten man lider af tilbagevendende bihulebetændelse, som man ønsker at komme helt til livs, eller man vil lindre symptomerne og samtidigt undgå visse medikamenter i standardmedicin, eller noget helt tredje, findes der forskellige typer af alternativ behandling mod bihulebetændelse, man kan ty til. Vær dog opmærksom på, at visse behandlingsformer er mere videnskabeligt understøttede end andre.

Hvad er bihulebetændelse

Bihulebetændelse (Sinuitis) er en betændelsestilstand i én eller flere bihuler, som er de hulrum i ansigtsskelettet, der er forbundet med næsen. Der er tale om: pandehuler, sibenshuler, kilebenshuler og kæbehuler. I bihulerne produceres slim, som normalvis afledes gennem små rør ud til næsen. 

Betændelsestilstanden (Sinuitis) opstår gerne i forbindelse med en forkølelse, som tilstopper bihulerne og blokerer afledning af slimen. Bihulerne hæver op, og bakterier eller virus spredes fra næse til bihulerne, hvorefter der opstår betændelse. De betændte bihuler giver anledning til generende symptomer.

Bihulebetændelse er kategoriseret i to typer: akut Sinuitis og kronisk Sinuitis. Om bihulebetændelsen er akut eller kronisk, afgøres af symptomernes varighed.

Akut bihulebetændelse

Når infektionen har varet i mindre end 12 uger, betegnes den som ‘akut bihulebetændelse’. Betændelsen er oftest ledsaget af symptomer som tilstoppet næse, sekret udskillelse fra næse, trykkende smerter i ansigt og tænder, nedsat lugtesans samt hovedpine. Feber kan også forekomme.

Kronisk bihulebetændelse

Når betændelsen har varet i mere end 12 uger, betegnes den som ‘kronisk bihulebetændelse’. Symptomerne er de samme som ved akut bihulebetændelse, blot længerevarende.

Traditionel behandling af bihulebetændelse

 • Saltvand: Symptomerne kan lindres ved hjælp af næseskylning med saltvand, hvor overskydende slim skylles ud
 • Næsespray: Behandling med næsespray kan i første omgang hjælpe med at at mindske hævelsen i næsen og dermed lukke op til bihulerne
 • Smertestillende: Håndkøbs-smertestillende kan mindske hovedpine og de trykkende smerter 
 • Antibiotika: Hvis lægen vurderer at der er tale om en bakteriel infektion, eller det er et langtrukkent forløb, kan lægen give penicillin (1% af alle tilfælde skyldes bakteriel inflammation)
 • Operation: I nogle tilfælde, ved  kronisk bihulebetændelse, kan  ører-næse-halslægen udføre en kikkertoperation, hvor der åbnes op ind til de betændte bihuler. Denne operation kaldes en FESS-operation (Function Endoscopic Sinus Surgery)

Alternative behandlingsformer når man har bihulebetændelse

Akupunktur mod bihulebetændelse

Akupunktur er en af de ældste behandlingsmetoder inden for traditionel kinesisk medicin.

Behandling med akupunktur har støt stigende beviser for klinisk effektivitet, og er dermed en af de mest udbredte alternative behandlinger af en lang række symptomer og sygdomme; akupunktur har blandt andet vist sig at være effektiv som alternativ behandlingen af bihulebetændelse og lindringen af  symptomer forårsaget af heraf. 

Klassisk akupunktur går kort sagt ud på at genoprette energibalancer i kroppen, så kroppen igen bliver i stand til, ved hjælp af egne ressourcer, at helbrede sig selv. 
Behandlingen foregår ved at der indsættes små nåle på bestemte punkter i kroppen, i hud og/eller muskulatur. 

Punkterne, hvor nålene indsættes, interagerer med nerve– og endokrine systemer, hvilket fremprovokerer frigivelsen af visse kemiske og hormonelle reaktioner. 

Akupunkturen forbedrer blandt andet med disse reaktioner blodgennemstrømningen og hjælper med til at åbne op i bihulerne samt dræne betændelsen. 
Kliniske undersøgelser har vist, at akupunktur er lige så effektiv i behandlingen af kronisk bihulebetændelse, som anden standard medicin.

Selvom der stadigvæk mangler forskning på området, er der mange praktiserende læger der rapporterer god effekt ved akupunktur.

Akupressur mod bihulebetændelse 

Akupressur kan være en effektiv alternativ behandling af bihulebetændelse. Behandlingen kan sammenlignes med akupunktur, blot uden brug af nåle. Ved akupressur bruges i stedet tryk, massage og strøg med hænderne, på de samme punkter som ved akupunktur. Formålet med akupressur, er ligesom med akupunktur, at bringe kroppens energigennemstrømning i balance, med resultatet af øget blodgennemstrømning og muskelafslapning – som både åbner op til bihulerne og lindrer symptomerne. Studier har vist, at akupressur har en smertelindrende effekt.

Zoneterapi mod bihulebetændelse

Zoneterapi er en af de mest anvendte alternative behandlingstyper i Danmark, og den form der oftest bruges i det danske sundhedsvæsen. På trods af begrænset videnskabelig dokumentation, har mere end hver 5. dansker på et tidspunkt modtaget zoneterapi, og der berettes om god effekt i forbindelse med behandling af en lang række lidelser, herunder blandt andet som alternativ behandling af bihulebetændelse. 

Zoneterapi går, ligesom akupunktur og akupressur, ud på, at få kroppens energibaner i balance og fremme kroppens egne helbredende egenskaber. Teorien bygger på, at der i kroppen strømmer en energi (Qi), via energibaner (meridianer), som når ud til forskellige punkter på huden. Energistrømmene er forbundet med vores organer. Når energistrømme blokeres, kan der opstå sygdom. Zoneterapien siges at løsne op for blokeringerne, ved tryk på kortlagte punkter på fødderne, hvorefter blandt andet blodgennemstrømningen øges og affaldsstoffer udskilles. Der er typisk tale om 3-5 behandlinger før en fuld effekt opnås. 

Kranio-sakral terapi mod bihulebetændelse

Kranio-sakral terapi har en afspændende og smertelindrende effekt, resulterende i reducering af brugen af konventionel smertestillende medicin.

Ved kranio-sakral terapi berøres hoved, nakke og ryg med blide tryk og bevægelser. Behandlingen menes at kunne påvirke og flytte stillestående cerebrospinalvæske inde i kraniets knogler. Kranio-sakrale teknikker skaber en tilstrømning af cirkulation, som letter sinus trykket og dermed lindrer den trykkende smerte. Kranio-sakral terapi siges at hjælpe til med at frigive slim ophobningen på en skånsom måde, og er dermed en foretrukken alternativ behandling af bihulebetændelse.

Osteopati mod bihulebetændelse

Osteopati er endnu en mulig alternativ behandling af bihulebetændelse og lindring af symptomer. Behandlingen går ud på at undersøge hele kroppen, da hele kroppen er i samspil, og smerte ét sted, kan være forårsaget af en tilstand et helt andet sted. Behandlingen foregår ved at osteopaten bruger sine hænder til at at udøve manuelle teknikker, bevæge, strække og massere en persons led og muskler samt regulere bindevæv. 

Behandlingen øger bevægelighed af leddene, lindrer muskelspændinger, redcerer smerte og øger blodtilførslen til væv – ved disse teknikker hjælpes kroppen tilbage i en tilstand hvor den kan helbrede sig selv. Osteopati kan optimere blodgennemstrømningen og mobiliteten i ansigtet og øge ventilationen til bihulerne, som kan have en smertelindrende og udtømmende effekt.     

Homøopati mod bihulebetændelse 

Homøopati er en behandlingsform, hvor man indtager et stof, i meget små doser, som man i større doser ikke ville kunne tåle. Behandlingsformen er uden bivirkninger og uden skadelig kemi – hvilket for nogen kan være grundlaget for at vælge denne behandlingsform. Det siges at være en holistisk behandling, som ikke kun behandler symptomer, men hele mennesket og hjælper kroppens selvhelende proces i gang. Forsøg har vist at homøopatisk behandling kan være effektiv som alternativ behandling af bihulebetændelse, men der er behov for mere forskning.

Lysterapi mod bihulebetændelse

Lysterapi har i undersøgelser vist sig at være effektiv til lindring af symptomerne af bihulebetændelse. Her bruges rødt og infrarødt lys til at trænge ind i vævene og stimulerer en helings reaktion i cellerne. Lysterapien går ind og mindsker hævelsen i vævet, hvilken forårsager ubehaget. 

Naturlægemidler mod bihulebetændelse

Alternativt findes der en række naturlægemidler som kan bruges i behandlingen af ukompliceret bihulebetændelse. Det er vigtigt at have i mente, at denne form for lægemidler, oftest er uden godkendte terapeutiske indikationer. Det er tilrådeligt at søge læge, hvis symptomerne ikke forsvinder ved brug af naturlægemidlet.

Fordelen ved at anvende naturlægemidler som alternativ behandling af bihulebetændelse, kan være, at de er uden kemi og kan anvendes til børn, af gravide og ammende. Det er dog vigtigt at undersøge dette nøje ved det specifikke naturlægemiddel. Derudover er det værd at nævne, at mange af naturlægemidlerne har en såkaldt “førsteforværring”, det betyder, at der ved opstart af behandlingen, kan ske en forværring i symptomerne. Dette siges at være et udtryk for, at kroppen har sat gang i en helbredelsesproces. Naturlægemidlerne kan som regel købes i helsekost forretninger eller bestilles over nettet.

Et eksempel på et effektivt lægemiddel er Sinux. Dette middel er godkendt af lægemiddelstyrelsen og har gennem studier vist sig at være effektiv i behandlingen af bihulebetændelse.

Et andet eksempel på et effektivt naturlægemiddel til behandling af bihulebetændelse og andre infektioner, er Berberis comp. Dette middel kan hjælpe med at reducere betændelse og hævelse og lindre symptomer på bihulebetændelse.

Cupping 

Cupping, også kendt som sugekop terapi, er en efterhånden udbredt og evidensbaseret alternativ behandling, som i kliniske undersøgelser har vist sig at være både, effektiv og sikker i behandlingen af blandt andet Bihulebetændelse.

Behandlingen foregår ved at der placeres hule genstande, sugekopper, på forskellige punkter på kroppen, hvori der skabes et undertryk. Behandlingen siges at have en effekt på blodgennemstrømning og en rensende effekt i bindevævet, hvor affaldsstoffer udskilles, og derudover opløses spændinger.
Den helbredende mekanisme i cupping er dog ikke videnskabeligt fastlagt, men nogle forskere foreslår, at placeringen af kopperne, på de forskellige punkter på huden, giver øget blodgennemstrømning eller hæmostase i visse organer, hvilket er medvirkende til den terapeutiske effekt.

Hvad kan jeg selv gøre mod bihulebetændelse?

De fleste tilfælde af bihulebetændelse går over af sig selv inden for 10 dage. Det er dog altid en god idé at kontakte lægen og få tjekket op på symptomerne, især hvis der opstår vedvarende feber, hævelse i ansigtet eller stærke smerter.

Derudover er der ting man selv kan gøre mod bihulebetændelse

 • Smertestillende – smertestillende i håndkøb, kan afhjælpe hovedpinen og de trykkende smerter i ansigtet.
 • Næsespray – Næsespray kan mindske hævelsen i næsen og åbne op ind til de betændte bihuler
 • Væskeindtag – Det kan være en hjælp at drikke en masse vand, da vand er med til at mindske slimdannelsen og fortynder slimen der er dannet i bihulerne
 • Høj pude – Det kan virke lindrende at sove med hovedet højt f.eks. med en ekstra hovedpude
 • Damp Bad – damp bad kan fortynde slimen og hjælpe til at der dannes bedre luftpassage gennem næsen
 • Saltvandsskylning – ved at skylle næsen igennem med saltvand, kan man rense ud i næsens slimhinder ved at fjerne betændelse og anden forurening
Troværdig kilde
Netdoktor Netdoktor er en omfattende online ressource, der tilbyder pålidelige, læge-godkendte data om sundhed, sygdomme og behandlinger.
Gå til kilde
Troværdig kilde
ScienceDirect ScienceDirect er en hjemmeside som giver adgang til en stor database af videnskabelige og medicinske publikationer fra det hollandske forlag Elsevier. Siden hoster indhold fra mere end 4.000 akademiske tidsskrifter, som er inddelt i hoved sektionerne: Fysisk videnskab og teknik, biovidenskab samt sundheds- og samfundsvidenskab
Gå til kilde
Troværdig kilde
SAGE journals SAGE journals udspringer af SAGE Publishing, som er et amerikansk uafhængigt forlag, grundlagt i 1965. Forlaget udgiver mere end 1000 tidsskrifter og 800 bøger om om året, opslagsværker og elektroniske produkter, der dækker erhvervslivet, humaniora, samfundsvidenskab, videnskab, teknologi og medicin
Gå til kilde
Troværdig kilde
ScienceDirect ScienceDirect er en hjemmeside som giver adgang til en stor database af videnskabelige og medicinske publikationer fra det hollandske forlag Elsevier. Siden hoster indhold fra mere end 4.000 akademiske tidsskrifter, som er inddelt i hoved sektionerne: Fysisk videnskab og teknik, biovidenskab samt sundheds- og samfundsvidenskab
Gå til kilde
Troværdig kilde
Europe PMC Europe PubMed Central er et arkiv med åben adgang, som indeholder millioner af biomedicinske forskningsværker. Det var kendt som UK PubMed Central indtil 1. november 2012.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Videnskab.dk Videnskab.dk er et uafhængigt nyhedsmedie der blev stiftet i 2008 og som formidler nyheder om dansk såvel som udenlandsk forskning. Mediet er et af de mest citerede specialmedier i Danmark og blev i 2010 hyldet som bedste nye publicistiske initiativ.
Gå til kilde
Troværdig kilde
ScienceDirect ScienceDirect er en hjemmeside som giver adgang til en stor database af videnskabelige og medicinske publikationer fra det hollandske forlag Elsevier. Siden hoster indhold fra mere end 4.000 akademiske tidsskrifter, som er inddelt i hoved sektionerne: Fysisk videnskab og teknik, biovidenskab samt sundheds- og samfundsvidenskab
Gå til kilde
Troværdig kilde
Thieme Thieme er et tysk læge- og videnskabeligt forlag. Det producerer faglige tidsskrifter, lærebøger, atlas, monografier og opslagsbøger på både tysk og engelsk, der dækker en række medicinske specialer, herunder neurokirurgi, ortopædi, endokrinologi, urologi, radiologi, anatomi, kemi, otolaryngologi, oftalmologi, audiologi og talesprogspatologi. , komplementær og alternativ medicin. Thieme har mere end 1.000 ansatte og har kontorer i syv byer verden over.
Gå til kilde
Troværdig kilde
SEMANTIC SCHOLAR Semantic Scholar er et kunstig intelligensdrevet forskningsværktøj til videnskabelig litteratur udviklet på Allen Institute for AI og udgivet offentligt i november 2015. Det bruger fremskridt inden for naturlig sprogbehandling til at give resuméer til videnskabelige artikler
Gå til kilde
Troværdig kilde
SEMANTIC SCHOLAR Semantic Scholar er et kunstig intelligensdrevet forskningsværktøj til videnskabelig litteratur udviklet på Allen Institute for AI og udgivet offentligt i november 2015. Det bruger fremskridt inden for naturlig sprogbehandling til at give resuméer til videnskabelige artikler
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  Uddrag af Alternative behandlere

  Fra hele landet, klar til at lytte til dig

  forrige ikonNæste ikon