Alternativ behandling af atopisk eksem

01/12/2022
21/12/2022
9 min. læsetid
9 min. læsetid

Det kan være frustrerende at leve med atopisk eksem og de symptomer det giver, som kan være alt fra irriterende til noget der forhindrer dig i at leve dit liv som du gerne vil. Der er en masse gode traditionelle behandlinger, der hjælper, men der er også en rigtig stor interesse for alternativ behandling af atopisk eksem, som et supplement. Dem giver dig overblik over i denne artikel, sammen med generel information om lidelsen.

De alternative behandlingstyper vi nævner her, er med henvisning til troværdige kilder og videnskabelige undersøgelser. Er der information vi mangler i denne artikel, er du meget velkommen til at kontakte os. Så tilføjer vi dem efter at have verificeret kilder og dokumentation.

Hvad er atopisk eksem?

Atopisk eksem – kaldes også atopisk dermatitis, astmaeksem eller børneeksem – er en lidelse, som får din hud til at klø og være tør. Du vil også bemærke et rødligt udslæt, der kan blive væskende. Huden kan også blive betændt..

Det er også den mest almindelige kroniske børnesygdomme i Danmark, der rammer ca. 15-20% af børn/unge, og ca. 5% af voksne. Den er arvelig, men miljø og andre faktorer spiller også ind. De er ikke en sygdom der kan kureres – kun håndteres. Ca. 55 % af tilfældene opstår før man fylder et år, og størstedelen af tilfældene udvikler sig, inden børnene kommer i skole – ca. 80-90 %. Det er også derfor mange kalder sygdommen for børneeksem. Selvom sygdommen ikke kan helbredes, kan den håndteres med de rigtige behandlinger

Er du interesseret i at lære mere om atopisk eksem, har Atopisk Eksem Forening sammen med sundhedsfagligt professionelle og personer der er berørt af lidelsen, lavet en hvidbog hvor du kan lære mere om emnet.

Hvad er symptomerne på atopisk eksem?

Hovedsymptomet på atopisk eksem er altid eksem og kløe, og derudover ser man afhængigt af alder at (ifølge Sundhed.dk):

 • Hos børn under 2 år ses eksemet i ansigt og på strækkesider af arme og ben.
 • Hos børn over 2 år ses eksemet som regel i bøjefurer (knæhaser, albuebøjninger, ankler og håndled), og spredes herudfra.
 • Hos voksne er eksemet ofte i ansigtet og på halsen.
Sundhed.dk

Atopisk eksem betyder, at man er mere udsat for hudbakterier som f.eks. gule stafylokokker, som kan få huden til at blive betændt. Selv om der er en mulighed for, at disse bakterier kan spredes til andre, er det vigtigt at vide, at atopisk eksem i sig selv ikke er smitsomt.

Derudover har man også en større risiko for at udvikle forskellige allergier (høfeber, fødevarer o.l.) og astma.

Kan atopisk eksem kureres?

Nej, den kan desværre ikke kureres, men der er flere gode muligheder for behandling af lidelsen.

Kan atopisk eksem smitte?

Nej. Sygdommen i sig selv smitter ikke. Dog skal man være opmærksom på at hvis der opstår betændelse i eksemet, kan du overføre bakterier til andre.

Kan stress være med til at udløse atopisk eksem?

Ja, som ved andre typer eksem, kan stress spille en rolle i forhold til at få atopisk eksem. Stress og atopisk eksem kan også være en ond cirkel, og være med til at forværre begge tilstande, ligesom mange der lider af atopisk eksem også lider af angst og/eller depression.

Traditionel behandling af atopisk eksem

En fast daglig behandling man altid bør bruge når man er ramt af atopisk eksem, er brug af fugtighedscreme. Det gælder for både børn og voksne. Man skal huske altid at påføre den efter man har været i bad (bade bør holdes korte, og uden alt for varmt vand).

Udover fugtighedscremen, vil den primære behandling være i form af binyrebarkhormoncreme (eller i form af salve).

Hvis der opstår betændelse i dit eksem, kan du og din læge drøfte mulighederne for behandling. Det kan være antibiotika, kaliumpermanganatbade (røde bade) eller vask med klorhexidinholdig sæbe. Uanset hvilken beslutning du træffer, vil din læge helt sikkert gerne hjælpe dig med at guide dig gennem processen.

Alternativ behandling af atopisk eksem

Hvis den traditionelle behandling ikke har den ønskede effekt, eller man ikke har mulighed for at bruge en af disse muligheder, søger mange efter alternative løsninger. Dem er der heldigvis flere forskellige af, som vi har samlet herunder. Generelt anbefales det at den alternative behandling af atopisk eksem foregår i samspil med den traditionelle behandling. Er du i tvivl kan du prøve at tage en snak med din læge eller hudlæge om hvad der vil være bedst i dit tilfælde.

Men lad os prøve at kigge på nogle af de alternative muligheder.

Akupunktur mod atopisk eksem

I et randomiseret, kontrolleret studie udgivet i 2018, brugte man akupunktur som behandling mod atopisk eksem. Nogle grupper fik rigtig akupunktur, mens andre fik en placebo-behandling. Her så man betydelig forbedringer for de grupper der fik akupunktur.

I et andet lignende studie fra 2021, hvor deltagerne ligeledes blev delt op i grupper der fik rigtig akupunktur og andre fik en placebo-behandling, så man store forbedringer ved akupunktur. Her viste undersøgelsen at der blev opnået positive resultater af behandlingen, ved to akupunkturbehandlinger ugentligt.

Der er stadig behov for flere og større videnskabelige undersøgelser før der er tale om evidens, men undersøgelser som de ovenstående er gode indledende skridt mod dette.

Probiotika mod atopisk eksem

Der er ingen definitiv evidens på at probiotika virker mod atopisk eksem. Dog er der flere videnskabelige undersøgelser der viser mulige positive resultater med behandling af probiotika mod atopisk eksem.

I en undersøgelse fra 2021, trykt i det videnskabelige magasin Frontiers in Immunology, viste at probiotika muligvis kan lindre atopisk eksem ved at påvirke tarmens mikrobielle sammensætning, metaboliske funktioner og immunrespons.

Der er dog fortsat nødvendigt med flere fremtidige videnskabelige undersøgelser, før man vil kunne begynde at tale om evidens på området.

Mindfulness mod atopisk eksem

I et pilotstudie fra 2021, deltog 10 patienter med atopisk eksem i et 8 ugers mindfulness baseret stress-reduktionsprojekt. Fordi der er evidens for at stress har en relevant klinisk effekt på funktionen af vores hudceller og kan være en faktor i forhold til eksem, er teorien at man via mindfullness kan reducere stress og bruge det som et element i behandlingen af atopisk eksem. Dette pilot studie viste gode resultater, men kan naturlig ikke tages som evidens før flere studier og mere omfangsrig forskning er foretaget.  

Dermatolgisk lysbehandling mod atopisk eksem

Dermatolgisk lysbehandling mod atopisk eksem er en god mulighed for folk, der ikke har haft den store succes med traditionelle behandlinger eller som hurtigt oplever, at deres hud blusser op igen. Lysterapi er den enkleste form for lysbehandling, som indebærer, at det berørte område udsættes for sikre og kontrollerede niveauer af naturligt sollys.

Dog skal man være opmærksom på, at selvom den er effektiv, har visse typer af langvarig lysbehandling skadelige bivirkninger for huden. Af disse grunde er fototerapi mindre almindeligt anvendt til små børn og bør ikke bruges til spædbørn. Tal med din læge eller andet sundhedspersonale om fordele og ulemper ved lysterapi.

Hvad kan jeg selv gøre mod atopisk eksem?

Der er en række ting og tiltag du selv kan klare når du atopisk eksem, for at gøre det lidt lettere for dig selv at leve med sygdommen. Vi har herunder delt tips op i to kategorier:

 1. Tips til børn med atopisk eksem
 2. Tips til voksne med atopisk eksem

Tips til børn med atopisk eksem

Til børn anbefaler Zarqa Ali, der er læge på Bispebjerg Hospitals hudafdeling: 

 • Uanset hvilken behandling dit barn får, er det vigtigt at bruge fugtighedscreme 2 gange dagligt.
 • Det kan være en god idé at sætte fugtighedscremen i køleskabet, fordi en kold creme er med til at lindre og berolige huden.
 • I perioder kan det være nødvendigt med en hormoncreme, som supplement til fugtighedscremen.
 • Hjælper hormoncremer ikke, kan der bruges alternativer i form af tabletter og biologisk behandling.
 • Undgå lange, varme bade inden sengetid, da varmt vand kan udtørre og irritere huden.
 • Korte brusebade er godt for huden.
 • Anvend gerne Svanemærket flydende badesæbe.
 • Klap huden tør med badehåndklædet efter badet, frem for at gnide huden.
 • Smør efter badet barnet direkte ind i fugtighedscreme.
 • Hold barnets negle korte og glatte så det ikke kradser hul på huden.
 • Det er vigtigt at udlufte soveværelset inden barnet skal sove.
 • Vask altid nyt tøj før det tages i brug første gang, for at få vasket de kemikalier og farvestoffer der sidder i tøjet ud.
 • Køb løstsiddende til dit barn, frem for stramtsiddende tøj.
 • Køb tøj i bomuld, fremfor udl eller andre hårde kunststoffer.

Tips til voksne med atopisk eksem

Til voksne, anbefaler Atopisk Eksem Forening:

 • Tag din sygdome alvorligt. Hvis du ikke gør det, kan sygdommen kun blive mere alvorlig.
 • Vær kritisk over for information. Særligt på hjemmesider og sociale medier. Sørg for at der er pålidelige kilder, hvis du vælger at bruge noget af informationen.
 • Sørg for at bruge fugtighedscreme dagligt, og inden du går i seng.
 • Husk at din hud er sart når du har atopisk eksem. Så: sørg for at vaske dit nye tøj grundigt, inden du tager det på; Begræns brugen af parfume; du skal vælge de rigtige plejeprodukter (shampoo, vaskepulver, sæbe o.l).
 • Undgå tøj og andre produkter af uld, der skal i kontakt med din krop. Det kan fremprovokere nye udbrud.
 • Tag kølige og korte bade, en gang om dagen.
 • Pelsdyr øgersandsynligheden for astma og allergi, som du har øget risiko for at udvikle.
 • Undgå tobaksrøg derhjemme.
 • Hold dine negle korte.
 • Husk regelmæssig udluftning der hvor du sover, det mindsker din kløe.
 • Sørg for ikke at være for varm når du går i seng.
 • Hvis du oplever at du klør dig i søvne, så prøv at tage nogle tynde handsker af silke eller bomuld på.
 • Gør dine omgivelser opmærksom på din situation, så de ved er der særlige ting du ikke kan tåle.
 • Husk at der er mange andre i samme situation som dig, og som sikkert gerne vil udveksle erfaringer.
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhed.dk Bag sundhed.dk står den danske stat, regioner og kommuner.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
MDPI Multidisciplinary Digital Publishing Institute MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) udgiver over 390 peer-reviewed, open access-tidsskrifter. MDPI er den største open access-udgiver i verden og den femtestørste udgiver samlet set med hensyn til udgivelse af tidsskrifter.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Mayo Clinic Mayo Clinic er et amerikansk nonprofit akademisk medicinsk center med fokus på integreret sundhedspleje, uddannelse og forskning.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Mayo Clinic Mayo Clinic er et amerikansk nonprofit akademisk medicinsk center med fokus på integreret sundhedspleje, uddannelse og forskning.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Frontiers in Immunology Et peer-reviewed, open access-tidsskrift i immunologi, adaptiv immunitet, medfødt immunitet, klinisk immunologi og molekylær immunologi.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  Uddrag af Alternative behandlere

  Fra hele landet, klar til at lytte til dig

  forrige ikonNæste ikon