Rygestop akupunktur

27/01/2023
27/01/2023
5 min. læsetid
5 min. læsetid

Få afhængigheder er sværere at bryde end en afhængighed af nikotin. Som de fleste afhængigheder er det indlejret i et komplekst net af fysiologiske og psykologiske faktorer. Desværre er der ingen magisk løsning til at hjælpe en der ryger, med at stoppe for altid. Men der er en række værktøjer, der kan hjælpe dig med at holde op med at ryge, blandt andet en-til-en rådgivning, medicin og en række metoder indenfor alternativ behandling, herunder  akupunktur, som efterhånden har hjulpet mange mennesker med rygestop, og som du kan læse mere om her på siden. 

Vi har gjort det nemt at finde alternative behandlere der kan hjælpe dig med rygeafvænning ved hjælp af akupunktur. Se listen over behandlere her.

Hvordan virker akupunktur mod rygning? 

Akupunktur foregår ved at der, på strategiske punkter på kroppen, indsættes små nåle, som stimulerer bestemte områder og funktioner i kroppen. Når det kommer til hjælp med tobaksafvænning, er punkter i ørerne særligt effektive til at undertrykke trangen. NADA-akupunktur har endda en hel protokol omkring dette sæt af øre dæmpningspunkter til bekæmpelse af afhængighed.

Formålet med akupunkturen i behandlingen mod rygestop er:

Reduktion af trang: Akupunktur sænker kroppens stressreaktion, hvilket kan hjælpe med at dæmpe trangen til nikotin, især i de tidligste stadier af abstinenser, når der også kæmpes mod træthed og irritabilitet. 

Frigivelse af feel-good-hormoner: Undersøgelser viser, at akupunktur stimulerer nervesystemet til at øge frigivelsen af ‘feel-good-kemikalier’ kaldet endorfiner, som kan hjælpe dig med at stabilisere humøret og mindske irritabilitet.

Forbedring af det generelle helbred og velvære: Når du begynder at fjerne usunde vaner, føler du dig fysisk bedre. Og når du har det fysisk bedre, kan du føle dig bemyndiget til at optage andre sunde vaner.

Akupunktur rygestop – virker det? 

Akupunktur er en af de mest anerkendte alternative behandlingsformer. Selvom der stadig savnes forskning på området generelt, er der undersøgelser der bekræfter, at tilstrækkelig akupunkturbehandling kan hjælpe rygere til at reducere deres rygning eller endda holde helt op med at ryge, og effekten kan vare i mindst 5 år. Akupunktur kan påvirke personers rygning ved at reducere deres smag af tobak og deres lyst til at ryge. Ifølge undersøgelsen har forskellige akupunkturpunkter, forskellig effekt på rygestop.

Der er desuden mange kliniske beviser på, at akupunktur er effektiv til rygestop. Klinikker der udbyder akupunktur til rygestop, beretter om en meget positiv tendens. Blandt andet har klinikken meditalklinik.dk over 10 år opgjort, at 75% af de rygere, der får akupunkturbehandling hos dem, stopper med at ryge. Over 70% af klienterne forbliver røgfri. 

En kliniks egen undersøgelse giver ikke nødvendigvis et retvisende billede, men i kombination med andre nævnte undersøgelser, tyder det på, at akupunktur kan være en effektiv teknik til rygestop. 

Fordele ved at blive røgfri med akupunktur

Akupunktur er en naturlig måde at komme den dårlige vane til livs på. 

Mennesker der ikke kan tåle de stoffer der findes i standard rygestopmedicin, kan med fordel modtage akupunktur behandling. 

I modsætning til receptpligtig medicin har de fleste ingen bivirkninger ved akupunktur. Faktisk er det tværtimod meget almindeligt at akupunkturbehandlingen medfører forbedret søvn og/eller humør.

En anden væsentlig fordel ved akupunktur er, at denne ikke erstatter en afhængighed med en anden, som er tilfældet med de rygestop præparater der findes, som f.eks. nikotinplastre, tyggegummi, e-cigaretter m.v. 

Desuden opnår man, som sidegevinst, flere gode effekter ved akupunkturbehandlingen. Det er ikke ualmindeligt at der opleves mere afslappethed, generel velvære, forbedret søvn m.v.

Hvordan foregår behandlingen?

Hvordan en behandling foregår, er individuelt og afhænger af behandlingsstedet og akupunktøren. De fleste behandlere starter med en samtale om tobaksforbruget, hvorefter behandlingen tilrettelægges efter klientens behov, da alle mennesker er forskellige og har forskellige vaner og rutiner, som er en stor del af rygning problematikken. Nogle behandlere benytter sig udelukkende af NADA, som er en underkategori til øreakupunktur, mens nogle benytter sig af flere akupinkturpunkter på kroppen. Nålene placeres på de relevante punkter på kroppen og sidder i 20-40 minutter, afhængig af behandlingen og klienten. 

Hvor mange behandlinger er nødvendige? 

Nogle behandlere anbefaler at man starter med 2-3 behandlinger om ugen, indtil der mærkes en mindskning i abstinenserne og trangen til tobak, hvorefter man udfaser behandlingerne. Ofte anbefales en opfølgende akupunkturbehandling efter 3-4 måneder.

Hvor mange gange der skal til, er individuelt, man kan som udgangspunkt regne med 5-10 behandlinger. 

Før behandlingen for rygestop

De fleste behandlere vil bede dig om at være tobaksfri i mindst 24 timer før første konsultation. Dette er primært fordi det sikrer at klienten har det rigtige tankesæt op til behandlingen og er mentalt indstillet på et seriøst rygestop. 

Efter behandlingen for rygestop

Efter akupunktur kan du have mindre trang til nikotin, nedsat irritabilitet, forbedret humør, forbedret afføring og forbedret søvn. Det er vigtigt at drikke rigeligt med vand efter en akupunkturbehandling. Kroppen og sindet har brug for hvile efter behandlingen, det er derfor en god idé, ikke at lægge for mange planer den dag behandlingen udføres.

Hvad koster en akupunkturbehandling til rygestop?

Prisen for rygestop akupunktur veksler meget fra behandler til behandler. Nogle behandlere har en fast pris pr. behandling, mens andre starter med en pris som sænkes i takt med forløbet.

Vi har fundet priser pr. behandling fra 400 kr – 750 kr. Det kan derfor være værd at undersøge flere behandlere.

Kombination af flere behandlingstyper

Ved at kombinere akupunkturbehandlingen med en anden integreret medicinsk teknik, kan man opnå endnu bedre effekt i kampen mod tobaksafhængigheden. 

Den kan eventuelt kombineres med hypnoterapi, som forsøger at træne det underbevidste sind til at vende sig væk fra tobak, hvorimod akupunktur primært arbejder med at afhjælpe de fysiske abstinenssymptomer.

Her kan du se en liste over behandlere der kan hjælpe dig med rygestop, ved hjælp af akupunktur og andre metoder.

Kan man få tilskud til rygestop akupunktur? 

Ja, du kan få tilskud til rygestop akupunktur gennem sundhedsforsikringen. De fleste sundhedsforsikringer giver 5-10 behandlinger årligt.

Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Harvard Health Publishing Harvard Health publishing er en forbruger-sundhedsuddannelses-afdelingen på Harvard Medical School (HMS). Publikationerne herfra består af ekspertisen fra 11.000+ fakultets læger på HMS, såvel som verdensberømte tilknyttede hospitaler, for at levere autoritative, pålidelige og handlingsrettede sundhedsoplysninger til deres globale publikum
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  FAQ

  Ofte stillede spørgsmål

  FAQ

  Er akupunktur farligt?

  FAQ

  Gør akupunktur ondt?

  FAQ

  Hvad kan akupunktur afhjælpe?

  FAQ

  Hvor lang tid går der før akupunktur virker?

  FAQ

  Kan man blive behandlet selv om man har nåleskræk?

   Uddrag af Alternative behandlere

   Fra hele landet, klar til at lytte til dig

   forrige ikonNæste ikon