NADA akupunktur

21/12/2022
26/01/2023
7 min. læsetid
7 min. læsetid

NADA kan betegnes som en underkategori af øreakupunktur, den er en anerkendt, supplerende behandling af en lang række symptomer. NADA er en beskyttet titel og er udviklet med det formål, at understøtte og supplere behandlingen og udtrapningen af misbrug. Du kan her læse mere om hvad NADA er og hvad den kan anvendes til. 

Hvad er NADA akupunktur?

NADA (National Acupuncture Detoxification Association) er en form for akupunktur, der involverer brugen af ​​5 bestemte akupunkturpunkter i øret. Den er specifikt rettet mod adfærdsmæssig sundhed, og er en supplerende terapi til at forbedre og opretholde positive resultater i stofmisbrugsbehandling.

Nada metoden blev skabt af en amerikansk psykiater, Michael Smith, i 1970. Den blev udviklet som en recovery baseret behandling, idet det tidligere havde vist sig at man med akupunktur, succesfuldt kan reducere abstinenssymptomer fra heroin. 

Forsøg havde vist, at ørets lungepunkt kan reducere abstinenser ved opioider i løbet af blot 15 minutters akupunkturbehandling. 

Det kan også bruges til at hjælpe med andre mentale og emotionelle udfordringer som stress, angst og depression.

Hvordan virker NADA akupunktur?

Processen involverer skånsom indføring af op til fem fine, steriliserede engangsnåle af rustfrit stål i specifikke energipunkter i det ydre øre.

Det ydre øre fungerer som et omstillingsbord, der sender impulser til hjernen, som stimulerer frigivelsen af ​​endorfiner, sænker stress og fremkalder afslapning. 

De små nåle skal sidde i punkterne i øret i min. 30-45 minutter imens man sidder eller ligger ned og slapper af. Nålene vil ofte selv løsne sig og nogle falde af i løbet af behandlingen. 

Normalt vil to behandlinger om ugen være en god model, hvilket som regel er det der udbydes på mange socialpsykiatriske bosteder. Mere intensive forløb kan være nødvendige ved svære symptomer. NADA kan også anvendes efter behov. 

Er NADA og øreakupunktur det samme?

Øreakupunktur kan bruges til behandling af en lang række symptomer, herunder blandt andet psykiske og hormonelle. Man behandler ubalancer ved at bruge akupunktur på det punkt der er forbundet med det sted i kroppen hvor problematikken er. 

NADA kan betegnes som en underkategori af øreakupunktur, og er målrettet til at forbedre og opretholde positive resultater i stofmisbrugsbehandling. Dog er øreakupunktur i sig selv en meget bredere behandlingsform med flere akupunkturpunkter, hvor der ved NADA kun bruges fem specifikke punkter.

Er der bevis for at NADA virker?

Der findes efterhånden en del klinisk evidens for at Nada akupunktur er effektiv. Blandt andet udbyder smerteklinikken i Grindsted NADA som fast tilbud til patienter som ønsker at trappe ud af opioider. Smerteklinikken gennemførte i 2020 et projektforløb som bekræftede, at NADA kan være et velegnet tilbud. 

Derudover har NADA vist sig at være effektiv i en lang række andre forbindelser. Blandt andet har forsøg vist, at NADA kan være effektiv til behandling af stress-induceret søvnløshed. 

Ligeledes viser blandt andet et kontrolleret studie, at NADA metoden gør en forskel for patienter med borderline personlighedsforstyrrelse og tobaksafhængighed.

NADA punkter

De fem ørepunkter der benyttes i NADA akupunktur, er: 

 • Sympatikus – er et stressdæmpende og fysisk afslappende punkt. Det er et  nyrestyrkende punkt i NADA.  Det bruges til at styrke nyren, lindre stress samt regulere det sympatiske og parasympatiske nervesystem.  
 • Shen Men – er et beroligende og styrkende punkt der regulerer psykiske ubalancer. Punktet er effektivt til søvnregulering og er angstdæmpende. Punktet har derudover en generelt smertedækkende effekt, da det kan øge niveauet af endorfiner. 
 • Nyrepunkt – Punktet regulerer kortisol og adrenalin, hvilket blandt andet gør at det stressreducerende og smertedæmpende. 
 • Lever punkt – Afgifter, virker blodrensende, punktet siges at have en gsærligt god effekt på vrede og aggressive impulser, samt at det kan forebygge selvdestruktiv adfærd. 
 • Lunge punkt – Hjælper med at håndtere sorg, at finde ro i sig selv  og siges at styrke energien i hele kroppen. 

NADA nåle

Nada nåle udgør 5 små sterile engangsnåle, som sættes på de 5 forskellige punkter i øret. Nålene er meget små og kan ofte ikke mærkes, oplever man en stik fornemmelse, forsinder den forsvinder hurtigt efter indsættelsen. 

NADA kugler

NADA kugler er små magnetiske kugler med en overfladestyrke på 100 gauss, som kan anvendes som et supplement til NADA behandlingen. De kan ikke bruges i stedet for NADA nåle, da de ikke har samme styrkende virkning, men kan med fordel anvendes imellem NADA sessioner, eller ved et afsluttende forløb med NADA. 

Kuglerne bruges til at stimulere trykpunkter i dit øre. De er en type auriculoterapi, som refererer til akupressur eller akupunktur fokuseret på øret. De er baseret på de samme generelle principper som akupunktur.

De små kugler kan fastsættes med tape på hvert øre, og holder op til 1-2 uger, hvorefter de falder af. Kuglerne kan blandt andet være med til at dæmpe uro, depression, angst og søvnbesvær, ved at man trykker på dem og aktiverer punktetet de sidder på, i 30 sekunder. 

Ørekugler kan med fordel anvendes til børn. De kan ikke bruges i stedet for nåle.

NADA kugler placering

Kuglerne placeres på begge ører, på bestemte punkter, normalt langs meridianlinjerne. Hvilke punkter de placeres på, afhænger af formålet. Du kan se de forskellige punkter på billedet herunder

NADA akupunktur mod angst

Nada akupunktur kan bruges som en ganske effektiv behandling af angst. De positive effekter i behandlingen af angst ved hjælp af NADA, er understøttet af undersøgelser. Behandlingen er skånsom og virker hurtigt mod angst. En undersøgelse foretaget af psykiater Kenneth Carter viste, at at 38% af deltagerne oplevede forbedring efter blot en måneds behandling med NADA.

NADA akupunktur mod stress

Nada virker beroligende og har en positiv effekt på stress. Oftest vil den bruges som supplement til en igangværende stress behandling, som eksempelvis kan være samtaleterapi. 

NADA akupunktur mod abstinenser

Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet, at trods den begrænsede evidens for effekt på abstinenser, er der rigeligt med klinisk erfaring for, at NADA kan lindre abstinenser i svære tilfælde.

Bivirkninger ved NADA

En af de fordelene ved NADA akupunktur er, at den har minimale bivirkninger. 

Det kan kan ske, at man under behandlingen oplever kløe og en summende/prikkende fornemmelse i kroppen, varme/kuldefornemmelser, en forøgelse af psykiske følelser, træthed, afslappelse, eller forøget energi og velbefindende. 

Hvem må give NADA?

NADA må udføres af uddannede NADA behandlere, som er er certificerede hos NADA-Danmark. 

Hvad koster en NADA behandling?

Nada er ikke en behandling i sig selv, men et supplement, da den virker bedst i samspil med en anden behandling. I klinikker hvor NADA er en del af behandlingen, tages der derfor ikke som sådan noget for NADA, men for den primære behandling, som kan være massage, eller en anden terapiform. NADA-Danmark støtter ikke brugen af NADAs navn af private behandlere som tager et større honorar for behandlingen. Filosofien bag NADA og “NADA-spirit” er, at alle skal kunne modtage NADA. 

NADA te

NADA te er udviklet til at understøtte et NADA behandlingsforløb, den kan dog sagtens drikkes for sig selv. Den består af syv urter som har en understøttende effekt på behandlingen. teen er er også moderat udrensende og har derudover en positiv effekt på nervesystemet, angst, til at fremme søvn og stimulere blodomløbet. Teen består af en række gode urter, herunder: kamille, skjolddrager, katteurt, pebermynte, røllike, hyldeblomst og humle.

NADA kursus

Hos NADA Danmark er det muligt at tage et kursus i NADA behandling. Kurset henvender sig især til misbrugsbehandlere, psykologer og sundhedspersonale m.v. men er tilgængeligt for alle og kendskab til akupunktur er ikke et krav. Kurset varer 4 dage og kursets sidste dag kan forventes afholdt efter en træningsperiode på 3 mdr. 

Der lægges vægt på NADA som recovery metode og indeholder en grundig oplæring med både orientalske og moderne medicinske forklaringsmodeller. 

Prisen for kurset er 6.125 kr. inkl. moms.

Kritik af NADA akupunktur

Ligesom meget anden alternativ behandling, bliver NADA også kritiseret for ikke at være understøttet af tilstrækkelig videnskabelig evidens. Kritikken går her især på, at det koster omkring 90.000 kr årligt af skatteborgernes penge, da det tilbydes som supplement til misbrugsbehandlingen, som er et udbredt behandlingstilbud. 72 ud af 95 kommuner bruger NADA i misbrugsbehandlingen.

I det danske sundhedssystem er det kutyme, at skatteborgerne kun betaler for videnskabeligt afprøvede metoder, siger Ulrik Becker, professor og overlæge ved Statens Institut for folkesundheden, og der er ifølge ham ikke evidens for, at  akupunktur har en effekt. 

Troværdig kilde
Dansk Sygeplejeråd Dansk Sygeplejeråd er en partipolitisk uafhængig fagforening for sygeplejersker, der indeholder et bladarkiv med en række online, evidensbaserede artikler om sundhedsrelaterede emner
Gå til kilde
Troværdig kilde
Nada Danmark Nada Danmark tilbyder kurser og er det eneste sted i Danmark der tilbyder certificering af NADA behandlere
Gå til kilde
Troværdig kilde
Nada Danmark Nada Danmark tilbyder kurser og er det eneste sted i Danmark der tilbyder certificering af NADA behandlere
Gå til kilde
Troværdig kilde
Nada Danmark Nada Danmark tilbyder kurser og er det eneste sted i Danmark der tilbyder certificering af NADA behandlere
Gå til kilde
Troværdig kilde
Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen er den øverste sundhedsfaglige myndighed i Danmark. Sundhedsstyrelsen bistår sundhedsministeren og ældreministeren med rådgivning
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  FAQ

  Ofte stillede spørgsmål

  FAQ

  Akupunktur

  FAQ

  Er akupunktur farligt?

  FAQ

  Gør akupunktur ondt?

  FAQ

  Hvad kan akupunktur afhjælpe?

  FAQ

  Hvor lang tid går der før akupunktur virker?

  FAQ

  Kan man blive behandlet selv om man har nåleskræk?

   Uddrag af Alternative behandlere

   Fra hele landet, klar til at lytte til dig

   forrige ikonNæste ikon