Behandling af stress med akupunktur
I over 3.000 år har udøvere af traditionel kinesisk medicin brugt akupunktur til at behandle forskellige medicinske tilstande. I de seneste årtier er akupunktur blevet mere og mere populær og anerkendt til behandling af fysiske, men også psykiske tilstande, herunder blandt andet til behandling af stress. For dem, der ikke har fået det bedre af standard behandlingsmetoder, kan akupunktur være en nyttig alternativ behandling.
Hvad er stress?
Stress kan defineres som enhver form for forandring, der forårsager fysisk, følelsesmæssig eller psykologisk belastning. Stress er din krops reaktion på alt, der kræver opmærksomhed eller handling. Den måde, du reagerer på stress, gør dog en stor forskel for dit generelle velbefindende.
Der skelnes mellem kortvarig stress og langvarig stress. Kortvarig stress er ufarlig, mens langvarig stress kan gøre dig alvorligt syg.
Lidt stress er godt for dig for at præstere og beskytte dig selv, men for meget stress kan overvælde dig, hvilket fører til kamp-, flugt- eller “fryse”-respons. Så det er vigtigt for vores mentale og fysiske velbefindende at lære, hvordan man håndterer stress.
Hvordan behandles stress?
Der er som udgangspunkt ikke faste procedurer for behandlingen af stress i det offentlige. Når du oplever stress symptomer og henvender dig til egen læge, er det i bund og grund tilfældigt, om lægen selv afholder samtaler med dig, eller om du bliver henvist til en anden fagperson. Der henvises både til det offentlige og private regi, og behandlingen kan involvere forskellige faggrupper, blandt andet psykiatere, psykologer, psykoterapeuter, trænere, sygeplejersker og fysioterapeuter. Derudover er der forskellige former for alternativ behandling, man kan få for stress. Et effektivt og hyppigt anvendt alternativ er behandling af stress med akupunktur.
Hvor mange danskere har stress?
Stress er et alvorligt -og for hvert år mere og mere udbredt problem. Det er problematisk for det enkelte individ, for virksomheder og for samfundet som helhed, da hver fjerde sygemelding skyldes stress, hvilket svarer til 35.000 danskere der hver dag sygemeldes grundet psykosociale faktorer. Stress koster samfundet 14 milliarder kroner om året i form af sygedage, hvilket er lig med 40 millioner kroner om dagen.
Andelen af voksne danskere med stress er stødt stigende fra 21 % i 2013 til 25 % i 2017 og 29 % i 2021. En højere andel af kvinder end mænd scorer højt på stress skalaen.
I 2021 rapporterede 34 % af kvinderne om høje niveauer af stress, sammenlignet med 25 % af mændene. Stress er også mere udbredt blandt yngre. Aldersgruppen 16-24 år scorer højest på stress skalaen med 31 % af mændene og 52 % af kvinderne. Blandt de 65-74-årige scorer meget få højt med 18 procent af mændene og 23 procent af kvinderne.
Hvad er symptomerne på stress?
Symptomer på stress kan både vise sig psykologisk, fysisk og som adfærdsmæssig ændring.
Der kan blandt andet være tale om frygt, bekymring, manglende evne til at slappe af, øget puls, åndedrætsbesvær, forstyrrelser i søvnmønstre, ændring i spisemønstre, koncentrationsbesvær, forværring af allerede eksisterende helbredstilstande (fysiske og mentale) og øget brug af alkohol, tobak og andre stoffer.
Hvad er årsagerne til at man får stress?
Stress opstår, når de udfordringer, du møder, og din evne til at håndtere dem, er ude af balance. Hvad der helt konkret forårsager alvorlig stress kan være forskelligt fra person til person. Det kan f.eks. være:
- Alvorlige begivenheder i dit liv
- Psykisk belastning på arbejde eller i uddannelse og/eller privatliv
- Mangel på fritid og ferie
- Ulykker, krig, miljø -og naturkatastrofer
- Strukturelle forhold som økonomisk usikkerhed
Stress test
Er du nysgerrig på hvor dit stress niveau ligger, kan du tage en online stress test.
Krifa har blandt andet lavet en, du hurtigt kan tage. Det er dog vigtigt at notere sig, at en stress test ikke kan stå alene. Du bør altid henvende dig til egen læge, ved mistanke om stress.
Hvordan virker akupunktur mod stress?
Akupunktur virker blandt andet mod stress ved, at nålene der isættes på de relevante akupunkturpunkter, stimulerer kroppens naturlige feel-good-hormoner og reducerer niveauet af stresshormoner som kortisol.
Fra perspektivet af traditionel kinesisk medicin (TCM), lindrer akupunktur stress ved at fremme bevægelsen af Qi i kroppen.
Ifølge TCM kan den energi, der normalt flyder jævnt i hele kroppen, blive hængende eller spredt på grund af stress eller sygdom. Det kan føre til:
- muskelspændinger
- hovedpine
- irritabilitet
- rastløshed
- koncentrationsbesvær
Hvad siger videnskaben?
Der savnes stadig videnskabelig evidens i forhold til meget alternativ behandling, dog er der efterhånden en del forsøg der peger i retning af, at blandt andet behandling af stress med akupunktur kan være ganske effektiv.
I en 8-ugers akupunktur undersøgelse af 151 mænd og kvinder, fandt forskerne, at depressive symptomer forbedredes markant. De, der modtog akupunktur, hvad enten de var målrettet eller uspecifikke, forbedrede sig mere end dem, der ikke gjorde det.
Fra et fysiologisk perspektiv fremmer stimuleringen af akupunkturpunkter frigivelsen af ’glade hormoner’ som endorfiner og andre naturlige kemikalier, der signalerer til kroppen, at den er sikker, og kan slappe af og slukke for sin stressreaktion.
En anden undersøgelse, fra 2002, viste, at akupunktur kan hjælpe med at hæmme aktivering af det sympatiske nervesystem hos hjertesvigtpatienter under stress. Med andre ord kan akupunktur være med til at forhindre aktivering af stressreaktionen.
Andre undersøgelser viser desuden at akupunktur kan være en ganske effektiv behandling af angst, med færre bivirkninger end medicin.
Det kan altså sagtens give mening, at forsøge sig med behandling af stress med akupunktur, det er dog vigtigt altid at konsultere sin læge først ved alvorlige symptomer på stress.
Hvor hurtigt virker akupunktur mod stress?
Hvor hurtigt du oplever effekt af akupunktur behandlingen er meget individuelt, da det afhænger af graden af din stress, hvad den er forårsaget af, din egen indstilling over for behandlingen og mange andre faktorer. Nogle akupunktører beretter dog om en mærkbar effekt på deres klienter allerede efter 1-2 behandlinger. Nogle mennesker kan nøjes med få behandlinger akupunktur, mens andre behøver flere eller rådes til en supplerende behandlingsform, dette kan f.eks. være sideløbende samtaleterapi.
Andre alternative behandlinger der kan behandle stress?
De fleste alternative behandlere tilbyder en eller anden form for behandling af stress, et par eksempler er:
- Kranio sakral terapi
- Zoneterapi
- Body SDS
- Akupressur
- Floating
- Healing
- og mange flere
Du kan her finde samtlige behandlere på MineAlternativer, som tilbyder behandling af stress.
Andre gode råd mod stress
Der er en række ting du selv kan gøre for at afhjælpe din stress, herunder:
1. Motion
At træne regelmæssigt er en af de bedste måder at berolige din krop og sind på. Derudover vil motion forbedre dit humør.
2. Slap af i dine muskler
Når du er stresset, bliver dine muskler anspændte. Du kan løsne musklerne op på egen hånd og opfriske din krop ved at:
- Lave udstrækningsøvelser
- Få massage
- Tage et varmt bad eller brusebad
- Få en god nats søvn
3. Dyb vejrtrækning
At stoppe op og tage et par dybe vejrtrækninger kan tage trykket af dig med det samme. Du vil blive overrasket over, hvor meget bedre du har det, når du først bliver god til det.
4. Spis godt
At spise en regelmæssig, velafbalanceret kost vil hjælpe dig til at føle dig bedre tilpas generelt. Det kan også hjælpe med at kontrollere dit humør. Dine måltider skal være fulde af grøntsager, frugt, fuldkorn og magert protein for energi.
5. Sæt farten ned
Det moderne liv er så travlt og nogle gange skal vi bare sætte tempoet ned og slappe af. Se på dit liv og find små måder, du kan gøre det på. For eksempel:
- Indstil dit ur 5 til 10 minutter frem. På den måde når du frem lidt tidligere og undgår stresset ved at komme for sent.
- Når du kører på motorvejen, skal du skifte til den langsomme bane, så du kan undgå vejraseri.
- Del store opgaver op i mindre. Forsøg f.eks. ikke at besvare alle 100 e-mails, hvis du ikke er nødt til det – besvar blot nogle få af dem.
6. Tag en pause
Du skal planlægge nogle reelle pauser hvor du foretager dig afslappende ting, for at give dit sind fri fra stress. Hvis du er en person, der kan lide at sætte mål, kan det være svært for dig i starten. Men hold fast i det, og du vil se frem til disse øjeblikke. Afslappende ting, du kan gøre, omfatter:
- Meditation
- Yoga
- Tai Chi
- Lytte til din yndlingsmusik
- Tilbringe tid i naturen
7. Få tid til hobbyer
Du skal afsætte tid til ting, du nyder. Prøv at gøre noget hver dag, der får dig til at føle dig godt tilpas, og det vil hjælpe med at lindre din stress. Det behøver ikke at være et væld af tid – selv 15 til 20 minutter kan potentielt hjælpe.
8. Tal om dine problemer
Hvis ting generer dig, kan det hjælpe med at mindske din stress, at tale om disse ting. Du kan f.eks. tale med familiemedlemmer, venner, din læge eller en terapeut.
9. Vær god ved dig selv
Accepter, at du ikke kan gøre tingene perfekt, uanset hvor meget du prøver. Du kan heller ikke kontrollere alt i dit liv. Så gør dig selv en tjeneste og lad være med at tro, at du kan gøre så meget. Og glem ikke at bevare din sans for humor. Latter går langt i retning af at få dig til at føle dig afslappet.
10. Eliminer dine udløsere
Find ud af, hvad der er de største årsager til stress i dit liv. Er det dit job, din pendling, dit skolearbejde? Hvis du er i stand til at identificere, hvad de er, så se om du er i stand til at fjerne dem fra dit liv eller i det mindste reducere dem.
Se behandlere der tilbyder behandling af stress med akupunktur.