Behandling af stress med akupunktur

21/02/2023
21/02/2023
9 min. læsetid
9 min. læsetid

I over 3.000 år har udøvere af traditionel kinesisk medicin brugt akupunktur til at behandle forskellige medicinske tilstande. I de seneste årtier er akupunktur blevet mere og mere populær og anerkendt til behandling af fysiske, men også psykiske tilstande, herunder blandt andet til behandling af stress. For dem, der ikke har fået det bedre af standard behandlingsmetoder, kan akupunktur være en nyttig alternativ behandling. 

Hvad er stress? 

Stress kan defineres som enhver form for forandring, der forårsager fysisk, følelsesmæssig eller psykologisk belastning. Stress er din krops reaktion på alt, der kræver opmærksomhed eller handling. Den måde, du reagerer på stress, gør dog en stor forskel for dit generelle velbefindende.  
Der skelnes mellem kortvarig stress og langvarig stress. Kortvarig stress er ufarlig, mens langvarig stress kan gøre dig alvorligt syg.

Lidt stress er godt for dig for at præstere og beskytte dig selv, men for meget stress kan overvælde dig, hvilket fører til kamp-, flugt- eller “fryse”-respons. Så det er vigtigt for vores mentale og fysiske velbefindende at lære, hvordan man håndterer stress.

Hvordan behandles stress? 

Der er som udgangspunkt ikke faste procedurer for behandlingen af stress i det offentlige. Når du oplever stress symptomer og henvender dig til egen læge, er det i bund og grund tilfældigt, om lægen selv afholder samtaler med dig, eller om du bliver henvist til en anden fagperson. Der henvises både til det offentlige og private regi, og behandlingen kan involvere forskellige faggrupper, blandt andet psykiatere, psykologer, psykoterapeuter, trænere, sygeplejersker og fysioterapeuter. Derudover er der forskellige former for alternativ behandling, man kan få for stress. Et effektivt og hyppigt anvendt alternativ er behandling af stress med akupunktur.

Hvor mange danskere har stress? 

Stress er et alvorligt -og for hvert år mere og mere udbredt problem. Det er problematisk for det enkelte individ, for virksomheder og for samfundet som helhed, da hver fjerde sygemelding skyldes stress, hvilket svarer til 35.000 danskere der hver dag sygemeldes grundet psykosociale faktorer. Stress koster samfundet 14 milliarder kroner om året i form af sygedage, hvilket er lig med 40 millioner kroner om dagen. 

Andelen af ​​voksne danskere med stress er stødt stigende fra 21 % i 2013 til 25 % i 2017 og 29 % i 2021. En højere andel af kvinder end mænd scorer højt på stress skalaen.
I 2021 rapporterede 34 % af kvinderne om høje niveauer af stress, sammenlignet med 25 % af mændene. Stress er også mere udbredt blandt yngre. Aldersgruppen 16-24 år scorer højest på stress skalaen med 31 % af mændene og 52 % af kvinderne. Blandt de 65-74-årige scorer meget få højt med 18 procent af mændene og 23 procent af kvinderne.

Hvad er symptomerne på stress? 

Symptomer på stress kan både vise sig psykologisk, fysisk og som adfærdsmæssig ændring. 

Der kan blandt andet være tale om frygt, bekymring, manglende evne til at slappe af, øget puls, åndedrætsbesvær, forstyrrelser i søvnmønstre, ændring i spisemønstre, koncentrationsbesvær, forværring af allerede eksisterende helbredstilstande (fysiske og mentale) og øget brug af alkohol, tobak og andre stoffer. 

Hvad er årsagerne til at man får stress? 

Stress opstår, når de udfordringer, du møder, og din evne til at håndtere dem, er ude af balance. Hvad der helt konkret forårsager alvorlig stress kan være forskelligt fra person til person. Det kan f.eks. være: 

 • Alvorlige begivenheder i dit liv 
 • Psykisk belastning på arbejde eller i uddannelse og/eller privatliv 
 • Mangel på fritid og ferie 
 • Ulykker, krig, miljø -og naturkatastrofer 
 • Strukturelle forhold som økonomisk usikkerhed

Stress test

Er du nysgerrig på hvor dit stress niveau ligger, kan du tage en online stress test.
Krifa har blandt andet lavet en, du hurtigt kan tage. Det er dog vigtigt at notere sig, at en stress test ikke kan stå alene. Du bør altid henvende dig til egen læge, ved mistanke om stress.

Hvordan virker akupunktur mod stress? 

Akupunktur virker blandt andet mod stress ved, at nålene der isættes på de relevante akupunkturpunkter, stimulerer kroppens naturlige feel-good-hormoner og reducerer niveauet af stresshormoner som kortisol.

Fra perspektivet af traditionel kinesisk medicin (TCM), lindrer akupunktur stress ved at fremme bevægelsen af ​​Qi i kroppen.

Ifølge TCM kan den energi, der normalt flyder jævnt i hele kroppen, blive hængende eller spredt på grund af stress eller sygdom. Det kan føre til:

 • muskelspændinger
 • hovedpine
 • irritabilitet
 • rastløshed
 • koncentrationsbesvær

Hvad siger videnskaben?

Der savnes stadig videnskabelig evidens i forhold til meget alternativ behandling, dog er der efterhånden en del forsøg der peger i retning af, at blandt andet behandling af stress med akupunktur kan være ganske effektiv.

I en 8-ugers akupunktur undersøgelse af 151 mænd og kvinder, fandt forskerne, at depressive symptomer forbedredes markant. De, der modtog akupunktur, hvad enten de var målrettet eller uspecifikke, forbedrede sig mere end dem, der ikke gjorde det. 

Fra et fysiologisk perspektiv fremmer stimuleringen af ​​akupunkturpunkter frigivelsen af ​​’glade hormoner’ som endorfiner og andre naturlige kemikalier, der signalerer til kroppen, at den er sikker, og kan slappe af og slukke for sin stressreaktion.

En anden undersøgelse, fra 2002,  viste, at akupunktur kan hjælpe med at hæmme aktivering af det sympatiske nervesystem hos hjertesvigtpatienter under stress. Med andre ord kan akupunktur være med til at forhindre aktivering af stressreaktionen

Andre undersøgelser viser desuden at akupunktur kan være en ganske effektiv behandling af angst, med færre bivirkninger end medicin. 

Det kan altså sagtens give mening, at forsøge sig med behandling af stress med akupunktur, det er dog vigtigt altid at konsultere sin læge først ved alvorlige symptomer på stress. 

Hvor hurtigt virker akupunktur mod stress? 

Hvor hurtigt du oplever effekt af akupunktur behandlingen er meget individuelt, da det afhænger af graden af din stress, hvad den er forårsaget af, din egen indstilling over for behandlingen og mange andre faktorer. Nogle akupunktører beretter dog om en mærkbar effekt på deres klienter allerede efter 1-2 behandlinger. Nogle mennesker kan nøjes med få behandlinger akupunktur, mens andre behøver flere eller rådes til en supplerende behandlingsform, dette kan f.eks. være sideløbende samtaleterapi. 

Andre alternative behandlinger der kan behandle stress?

De fleste alternative behandlere tilbyder en eller anden form for behandling af stress, et par eksempler er:

 • Kranio sakral terapi 
 • Zoneterapi
 • Body SDS
 • Akupressur
 • Floating
 • Healing
 • og mange flere

Du kan her finde samtlige behandlere på MineAlternativer, som tilbyder behandling af stress. 

Andre gode råd mod stress

Der er en række ting du selv kan gøre for at afhjælpe din stress, herunder: 

1. Motion

At træne regelmæssigt er en af ​​de bedste måder at berolige din krop og sind på. Derudover vil motion forbedre dit humør. 

2. Slap af i dine muskler

Når du er stresset, bliver dine muskler anspændte. Du kan løsne musklerne op på egen hånd og opfriske din krop ved at:

 • Lave udstrækningsøvelser
 • Få massage
 • Tage et varmt bad eller brusebad
 • Få en god nats søvn

3. Dyb vejrtrækning

At stoppe op og tage et par dybe vejrtrækninger kan tage trykket af dig med det samme. Du vil blive overrasket over, hvor meget bedre du har det, når du først bliver god til det.

4. Spis godt

At spise en regelmæssig, velafbalanceret kost vil hjælpe dig til at føle dig bedre tilpas generelt. Det kan også hjælpe med at kontrollere dit humør. Dine måltider skal være fulde af grøntsager, frugt, fuldkorn og magert protein for energi. 

5. Sæt farten ned

Det moderne liv er så travlt og nogle gange skal vi bare sætte tempoet ned og slappe af. Se på dit liv og find små måder, du kan gøre det på. For eksempel:

 • Indstil dit ur 5 til 10 minutter frem. På den måde når du frem lidt tidligere og undgår stresset ved at komme for sent.
 • Når du kører på motorvejen, skal du skifte til den langsomme bane, så du kan undgå vejraseri.
 • Del store opgaver op i mindre. Forsøg f.eks. ikke at besvare alle 100 e-mails, hvis du ikke er nødt til det – besvar blot nogle få af dem.

6. Tag en pause

Du skal planlægge nogle reelle pauser hvor du foretager dig afslappende ting, for at give dit sind fri fra stress. Hvis du er en person, der kan lide at sætte mål, kan det være svært for dig i starten. Men hold fast i det, og du vil se frem til disse øjeblikke. Afslappende ting, du kan gøre, omfatter:

 • Meditation
 • Yoga
 • Tai Chi
 • Lytte til din yndlingsmusik
 • Tilbringe tid i naturen

7. Få tid til hobbyer

Du skal afsætte tid til ting, du nyder. Prøv at gøre noget hver dag, der får dig til at føle dig godt tilpas, og det vil hjælpe med at lindre din stress. Det behøver ikke at være et væld af tid – selv 15 til 20 minutter kan potentielt hjælpe.

8. Tal om dine problemer

Hvis ting generer dig, kan det hjælpe med at mindske din stress, at tale om disse ting. Du kan f.eks. tale med familiemedlemmer, venner, din læge eller en terapeut.

9. Vær god ved dig selv

Accepter, at du ikke kan gøre tingene perfekt, uanset hvor meget du prøver. Du kan heller ikke kontrollere alt i dit liv. Så gør dig selv en tjeneste og lad være med at tro, at du kan gøre så meget. Og glem ikke at bevare din sans for humor. Latter går langt i retning af at få dig til at føle dig afslappet.

10. Eliminer dine udløsere

Find ud af, hvad der er de største årsager til stress i dit liv. Er det dit job, din pendling, dit skolearbejde? Hvis du er i stand til at identificere, hvad de er, så se om du er i stand til at fjerne dem fra dit liv eller i det mindste reducere dem.

Se behandlere der tilbyder behandling af stress med akupunktur.

Troværdig kilde
Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen er den øverste sundhedsfaglige myndighed i Danmark. Sundhedsstyrelsen bistår sundhedsministeren og ældreministeren med rådgivning
Gå til kilde
Troværdig kilde
Netdoktor Netdoktor er en omfattende online ressource, der tilbyder pålidelige, læge-godkendte data om sundhed, sygdomme og behandlinger.
Gå til kilde
Troværdig kilde
WebMD WebMD er en amerikansk virksomhed, der primært er kendt som en onlineudgiver af nyheder og information vedrørende menneskers sundhed og velvære. Siden indeholder oplysninger om narkotika. Det er en af ​​de bedste sundhedswebsteder. Det blev grundlagt i 1998 af internet-iværksætteren Jeff Arnold.
Gå til kilde
Troværdig kilde
JCF journal of cardiac failure Journal of Cardiac Failure (JCF) udgiver videnskab af højeste kvalitet inden for hjertesvigt med fokus på mangfoldighed, lighed og inklusion, mentorskab, tværfaglige partnerskaber og patientcentrering. Publicerede artikler spænder over originalt efterforsker-initieret arbejde til state-of-the-art anmeldelser, retningslinjer og videnskabelige udtalelser, ekspertperspektiver, projekter i tidlig karriere og praktikanter, patient- og patient-partnerfortællinger
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
WebMD WebMD er en amerikansk virksomhed, der primært er kendt som en onlineudgiver af nyheder og information vedrørende menneskers sundhed og velvære. Siden indeholder oplysninger om narkotika. Det er en af ​​de bedste sundhedswebsteder. Det blev grundlagt i 1998 af internet-iværksætteren Jeff Arnold.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  FAQ

  Ofte stillede spørgsmål

  FAQ

  Er akupunktur farligt?

  FAQ

  Gør akupunktur ondt?

  FAQ

  Kan man blive behandlet selv om man har nåleskræk?

  FAQ

  Hvad kan akupunktur afhjælpe?

  FAQ

  Hvor lang tid går der før akupunktur virker?

   Uddrag af Alternative behandlere

   Fra hele landet, klar til at lytte til dig

   forrige ikonNæste ikon