Akupunktur bivirkninger & komplikationer

30/01/2023
30/01/2023
5 min. læsetid
5 min. læsetid

Akupunktur er en af de mest udbredte typer inden for alternativ behandling, men før man gør brug af behandlingen er det godt at være informeret om hvilke bivirkninger eller komplikationer der kan opstå. Derfor giver vi dig her et indblik i akupunktur og bivirkninger, samt nogle af de sjældne alvorlige komplikationer. I denne artikel henviser vi til de troværdige kilder, undersøgelser og studier som informationerne er baseret på.

Er der bivirkninger ved akupunktur?

Selvom akupunktur generelt anses for at være sikker, er der visse bivirkninger, som man bør være opmærksom på. Den mest almindelige bivirkning er smerte ved indsættelse af nålene, som dog oftest er kortvarig og mild. Blødning og blå mærker kan også forekomme hvor nålene indsættes, men det er også forholdsvis sjældent og normalt kun midlertidigt.

I en britisk undersøgelse fra 2001 baseret på 32.000 konsultationer, blev det konkluderet at forekomsten af bivirkninger kan klassificeres som minimal. Undersøgelsen bemærkede også at akupunktur lader til at være en af de mere sikre former for medicinsk behandling, så længe det foretages af kompetente fagpersoner.

Bivirkninger efter akupunktur

Mindre alvorlige bivirkninger efter behandlingen kan omfatte:

 • Hovedpine 
 • Træthed
 • Svimmelhed 

Disse symptomer er normalt kortvarige og forsvinder hurtigt. Der er dog også sjældne tilfælde, hvor akupunktur kan føre til alvorlige komplikationer, såsom infektioner eller nerveskader.

I et tysk studie baseret på 454.920 patienter, var der bivirkninger i 7,9% af tilfældene. Langt de fleste milde bivirkninger, mens der i 13 tilfælde var tale om alvorlige bivirkninger. Et tal der er så lavt at de alvorlige bivirkninger udgjorde 0,00286%.

Sjældne alvorlige komplikationer efter akupunktur

Alvorlige komplikationer ses meget sjældent ved akupunktur. I de undersøgelser og studier vi har henvist til ovenover, har der som nævnt være meget få tilfælde af alvorlige bivirkninger. 

Den oftest rapporterede på tværs af undersøgelserne er punktering af lunge (pneumothorax).

I Danmark blev der mellem 2005-2017 af Patienterstatningen identificeret 14 tilfælde af punkteret lunge efter akupunkturbehandlinger.

I samme opgørelse var der i alt indberettet 40 hændelser fra 2013-2017 som et resultat af akupunktur. Disse blev inddelt i en alvorlighedsklassifikation, der fordelte sig således:

Rækkenavne Antal
Alvorlig8
Moderat9
Mild12
Ingen skade11
Hovedtotal40

De 40 indberettede hændelser fordelte sig på disse typer komplikationer:

TypeAntal
Pneumothorax (punkteret lunge)14
Besvimelse og/eller opkast3
Infektion i indstikssted4
Nåle glemt at blive fjernet eller patient glemt i op til to timer medalle nålene i17
Hævelser ved indstikssted2

Men her var det altså kun 8 tilfælde der kunne klassificeres som værende alvorlige.

Særlige krav til akupunktur i brystkassen

Som et resultat af beretningen om de 14 tilfælde punkteret lunge det blev der i 2019 vedtaget en ny lov, så der er særlige krav til hvem der må foretage akupunktur i brystkassen. Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed fremgår det at:

“Hvis du vil udføre nåleakupunktur på brystkassen, skal du enten være uddannet læge eller kiropraktor eller have gennemført et sikkerhedskursus. Du skal desuden søge om registrering som nåleakupunktør.”

Styrelsen for Patientsikkerhed

Akupunktører der vil kunne behandle med akupunktur i brystkassen skal altså gennemgå et 3-dages sikkerhedskursus. Er man autoriseret fysioterapeut, jordemoder eller sygeplejerske kræves der et 1-dags kursus.

Hvis du skal behandles med akupunktur i brystkassen, bør du derfor altid sikre dig at din behandler har gennemgået sikkerhedskurset. Styrelsen for Patientsikkerhed har samlet de akupunktører der taget kurset og er blevet registreret. Den kan du finde her:
Nåleakupunktører med gennemført sikkerhedskursus

Generelt om risici og sikkerhed ved akupunktur

Det er vigtigt at du taler med din akupunktør om eventuelle bekymringer. Det er også vigtigt at sørge for, at behandleren har den rette uddannelse og bruger sterile nåle for at minimere risikoen for infektioner. Her kan det anbefales at vælge en akupunktur der er RAB godkendt, da disse behandlere alle skal leve op til nogle specifikke krav, før de er certificerede og må kalde sig registreret alternativ behandler.

Er der noget man skal være ekstra opmærksom på?

Der er enkelte situationer hvor det kan det være en god idé at snakke med din læge før du vælger at få akupunktur. Det kan være hvis:

 • Du lider af en blødersygdom (hæmofili og von Willebrands sygdom): Sandsynligheden for blødning eller blå mærker når du får akupunktur, kan være højere hvis du har en blødersygdom eller får blodfortyndende medicin
 • Du får elektroakupunktur og har en pacemaker: Er der tale om en type akupunktur der gør brug af elektriske impulser, vil der være en risiko for at det kan give forstyrrelser i den måde din pacemaker fungerer på. Ved traditionel kinesisk akupunktur bruges der ikke elektriske impulser.
 • Du er gravid: Det er generelt sikkert at få akupunktur under graviditet, men der vil være visse akupunkturpunkter der ikke bør bruges på gravide. Faktisk er der nogle punkter der siges at være fødselsstimulerende, og derfor ikke bør bruges med mindre der rent faktisk er brug for det.
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
National Library of Medicine (NLM) National Library of Medicine (NLM), drives af den amerikanske stat og er verdens største medicinske bibliotek.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Retsinformation.dk Retsinformation er statens juridiske online informationssystem. Retsinformation.dk sikrer, at der findes ét sted, hvor borgere, virksomheder, offentlige myndigheder mv. kan få adgang til gældende lovgivning i Danmark.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Styrelsen for Patientsikkerhed Styrelsen for Patientsikkerhed (en del af Sundhedsministeriet). De fører det overordnede tilsyn på sundhedsområdet, yder sundhedsfaglig rådgivning og arbejder med læring på tværs af sundhedsvæsenet.
Gå til kilde
Troværdig kilde
Mayo Clinic Mayo Clinic er et amerikansk nonprofit akademisk medicinsk center med fokus på integreret sundhedspleje, uddannelse og forskning.
Gå til kilde

Artikel Skribent:

Fik du svar på det du søgte?

Vi ønsker at levere en høj kvalitet til dig

Find behandler

Se dine alternativer lokalt

Fremhævet behandlere

Som er klar på at hjælpe dig

Klinik Baungaard

Region Sjælland | Slagelse

Klinik Baungaard Profil billede
1 min. læsetid Sanne Baungaard er personen bag Klinik Baungaard og har i mange år tilbudt alternative behandlinger. Hun har gennemgået en række forskellige uddannelser

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Anja Dahrup

Region Sjælland | Haslev

Anja Dahrup Profil billede
1 min. læsetid Jeg har en holistisk tilgang til min klienters udrednings- og behandlingsforløb. Før en behandling lytter jeg nøje til mine klienter og deres

Uddrag af Behandlinger

Cupping
Healing
Hot Stone Massage
Se profil

Din Kinesiolog

Region Sjælland | Slagelse

Din Kinesiolog Profil billede
1 min. læsetid Kinesiolog i Slagelse – Effektiv kinesiologisk behandling. Behandling med kinesiologi ses hyppigt i sportsverdenen, hvor der anvendes kinesiologitape. Hvilket er noget, der

Uddrag af Behandlinger

Hypnose
Hypnoterapi
Kinesiologi
Se profil

Livshealing

Region Hovedstaden | Brøndby strand

Livshealing Profil billede
1 min. læsetid I klinikken arbejder jeg med at genskabe kroppens og sindets naturlige tilstand af harmoni, balance og sundhed. Vi kan gennem vores liv

Uddrag af Behandlinger

Healing
Hypnose
Hypnoterapi
Se profil

Namaste Behandling og velvære

Region Sjælland | Svebølle

Namaste Behandling og velvære Profil billede
1 min. læsetid Behandling og velvære ud fra en holistisk tilgang til mennesket. Jeg har som menneske og behandler altid været åben for at udvikle

Uddrag af Behandlinger

Akupunktur
Ergoterapi
Healing
Se profil

Helhedsklinikken Ringsted

Region Sjælland | Ringsted

Helhedsklinikken Ringsted Profil billede
1 min. læsetid Helhedsklinikken tilbyder zoneterapi og alfa kinesiologi, som kan afhjælpe fordøjelsesproblemer, migræne eller hovedpine, stress, angst og allergi. Jeg har valgt at kalde

Uddrag af Behandlinger

Zoneterapi
Se profil

Sorø Hypnose & terapi

Region Sjælland | Sorø

Sorø Hypnose & terapi Profil billede
1 min. læsetid Sorø Hypnose ejes af hypnose-terapeut Peter Jakobsen. Få hjælp til dine psykiske udfordringer og problemer. Hypnose er en veldokumenteret hurtig og nænsom

Uddrag af Behandlinger

Metakognitiv terapi
Se profil

Den Gyldne Zone

Region Hovedstaden | Allerød

Den Gyldne Zone Profil billede
1 min. læsetid Jeg er holistisk alternativ behandler, spirituel coach og forfatter og underviser – før jeg gik den vej arbejdede jeg inden for IT.I

Uddrag af Behandlinger

Healing
Rygestop
Zoneterapi
Se profil

AkuZoMa

Region Sjælland | Næstved

AkuZoMa Profil billede
1 min. læsetid Jeg udfører behandlinger af forskellig karakter det kan være akupunktur, zoneterapi og massage. Jeg udfører også kombinationsbehandlinger, hvor jeg kombinerer en eller

Uddrag af Behandlinger

Massage
Zoneterapi
Se profil

Kraniosakral Klinik

Region Sjælland | Sorø

Kraniosakral Klinik Profil billede
1 min. læsetid Kraniosakral terapi er blid, præcis og forbløffende dybt virkende. Den kan afhjælpe stress, migræne, piskesmæld, svimmelhed og en lang række ubalancer …

Uddrag af Behandlinger

Kranio sakral terapi til børn
Kranio sakral terapi til voksen
Se profil

Kroppen I Balance

Region Sjælland | Slagelse

Kroppen I Balance Profil billede
1 min. læsetid Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nunc convallis et est eget consequat. Nunc arcu quam, finibus a tempor vitae, congue

Uddrag af Behandlinger

Stressbehandling
Se profil

  Tilmeld behandler

  Som er klar på at hjælpe dig

  Tilmeld behandler

  FAQ

  Ofte stillede spørgsmål

  FAQ

  Er akupunktur farligt?

  FAQ

  Gør akupunktur ondt?

  FAQ

  Hvad kan akupunktur afhjælpe?

  FAQ

  Hvor lang tid går der før akupunktur virker?

  FAQ

  Kan man blive behandlet selv om man har nåleskræk?

   Uddrag af Alternative behandlere

   Fra hele landet, klar til at lytte til dig

   forrige ikonNæste ikon
    Tilmeld nyhedsbrev
    Få seneste udgivelser af nyheder, vidensartikler, behandlertilbud og andre eksklusive fordele!
    Det at gratis at prøve det (og nemt at framelde sig)
    close-link